Julian Assange: Emperyalist dünyanın bitmeyen kin ve intikam histerisi

Julian Assange emperyalist haydutların Irak ve Afganistan'da insanlığa karşı işledikleri ağır suçları deşifre ederek savaş baronlarının suratlarındaki maskeyi parçalamıştı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Aralık 2021
  • 15:15

İngiltere'nin 'bağımsız' mahkemeleri ABD’nin talebine uyarak, Julian Assange’ın Amerika’ya iade edilebileceğine karar verdi. Assange’ın ‘suçu’, ABD emperyalizminin Irak ve Afganistan'da işlediği ağır savaş suçlarıyla ilgili belgeleri dünyaya duydurmaktı. İnsanlığa karşı işlenen savaş suçlarıyla ilgilenmeyen Amerikan ‘adaleti’ 18 farklı ‘suç’tan yargılamak istediği Assange’ı 175 yıl hapis cezasına çarptırmak için hazırlık yapıyor.  

ABD rejimi, Wikileaks platformunu kurarak emperyalistlerin suçlarının bir kısmını ifşa eden 50 yaşındaki Julian Assange'a büyük bir kin besliyor. Nitekim ABD daha önce de Assange’ın iadesini talep etmiş ancak Londra Yüksek Mahkemesi bu talebi reddetmişti. Cuma günü skandal bir karara imza atan aynı mahkeme, bu defa Julian Assange'ın ABD'ye iadesine hükmetti. Kararın kesinleşmesi için, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından onaylanması gerekiyor. Amerikancı İngiliz hükümetinin bakanı, ciddi bir basınç altında bırakılmazsa, büyük ihtimalle iade kararını onaylayacaktır. Assange'a düşmanlık yapan İngiliz hükümeti, -Ekim ayındaki iki günlük temyiz duruşmasında olduğu gibi- bu defa mahkemeye çıkmasına bile izin vermedi. 

Assange'ın hayat arkadaşı ve savunma avukatı Stella Moris, "mümkün olan en erken zamanda bu karara itiraz edeceğini" açıkladı. 

Londra mahkemesi Julian Assange'ın ABD’ye iade edilmesi kararını Uluslararası İnsan Hakları Günü ile Nobel Barış Ödülü'nün Oslo’da iki gazeteciye verildiği güne denk getirilmesi dikkat çekicidir.

Muhalefetteyken Assange'ın ABD'ye iade edilmesine yüksek sesle karşı çıkan Yeşillerin eş başkanı ve Almanya'nın yeni dışişleri bakanı Annalena Baerbock, kararı tam bir ikiyüzlülükle karşıladı. Kararın gerekçelerini henüz bilmediğini iddia eden Baerbock, bu konuda daha fazla bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, iade kararını ‘meşru’ kabul ettiğini gösterdi. 

Julian Assange emperyalist haydutların Irak ve Afganistan'da insanlığa karşı işledikleri ağır suçları deşifre ederek savaş baronlarının suratlarındaki maskeyi parçalamıştı. Suçlarının deşifre edilmesini affetmeyen haydutlar sürüsü İngiltere hapishanelerinde esir tuttukları Assange’ı ABD'ye iade ederek intikamlarını almaya çalışıyorlar. Julian Assange'ın ABD'ye iade edilerek tek kişilik hücrelerde ölüme terk edilmesine karşı çıkmak, emperyalist haydutların istila ve soygun savaşlarına karşı çıkma kadar önemlidir.