Emperyalistler arası hegemonya mücadeleleri karşılıklı güç gösterileri ve bölgesel hamleler üzerinden devam ediyor.
Bunun bir örneğini ABD ve batılı güçlerin Doğu ve Güney Çin denizi üzerinden Çin’i kuşatmaya dönük politikaları oluşturuyor. Söz konusu politikaya bağlı olarak Japonya ordusu, Eylül ayında Doğu Çin Denizi’ne kıyısı bulunan Kyuşu bölgesinde son yılların en büyük askeri tatbikatını düzenleyeceğini duyurdu. Yaklaşık 140 bin askerin katılacağı tatbikat, Çin hükümetinin bölgede egemenliğini artırmaya dönük hamlelerine yanıt olarak gösteriliyor.
ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden’ın yabancı bir ülke lideri ile ilk yüz yüze görüşmesini Japonya Başbakanı Suga Yoşihide ile gerçekleştirdiği belirtiliyor. Görüşmenin Japonya’da yaşanan askeri hareketlilik sürecinde yapılması ise dikkat çekti. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’da yapılan basın toplantısında konuşan Biden şunları ifade etti:
“Çin’in Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi gibi konularda teşkil ettiği tutumu göz önüne alarak birlikte çalışmak için taahhüt verdik. Özgür ve açık bir Hint Pasifik için ABD ve Japonya bölgedeki iki güçlü demokrasidir.”
Japonya Başbakanı Suga Yoşihide ise “Japonya-ABD ittifakı İndo-Pasifik’te barış, istikrar ve refahın köşe taşı olmuştur. Şimdi ise bu ittifak, mevcut bölgesel durum ve çetin güvenlik koşulları sebebiyle, bugüne kadar olduğundan daha önemli hale geliyor” dedi.