İsrail'le ‘normalleşme’ye bir itiraz da Fas’tan!

ABD emperyalizmi bölgedeki işbirlikçi rejimleri İsrail'le ‘bir cephe’ içinde birleştirmeye çalışırken bölgenin ezilen işçi ve emekçileri ile ilerici-devrimci güçleri buna itiraz ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Aralık 2020
  • 22:53

Fas'la İsrail arasında 'normalleşme' sürecinin başlayacağının duyurulması üzerine ülkedeki ilerici-sol güçlerin bu suç ortaklığına itirazları yükselmeye başladı. 36 kurumun ortak imzasıyla yayınlanan bir açıklamada siyonist İsrail rejimiyle ilişkilerin geliştirilmesi reddedildi.

Açıklamaya Fas İnsan Hakları Topluluğu, Sosyalist Demokrat Öncü Parti, İlerici Demokratik Gençlik Hareketi, Fas İşçi Birliği gibi parti, örgüt ve sendikaların yanı sıra Filistin'le dayanışma, insan hakları ve kültür dernekleri de imza attı. 

Hükümetin eleştirildiği açıklamada Filistin davasını desteklemenin dürüstlük, İsrail’le normalleşmenin ise ihanet olduğu vurgulandı. Açıklamada ırkçı, saldırgan ve sömürgeci bir varlık olarak siyonist rejimin, İngiliz sömürgeciliği ve küresel emperyalizmin demir ve ateş gücüyle Filistin topraklarına yerleştiği hatırlatıldı.  

Filistin davasını savunan ve Fas’ta mücadele ederken şehit düşenleri selamlayan açıklamada, Filistin halkının topraklarını özgürleştirme, bağımsız ve demokratik bir Filistin devleti kurma mücadelesinin desteklendiği belirtildi. 

“Normalleşmeye karşı direnen ve Filistin halkını destekleyen Faslı örgütler” olarak kendilerini tanımlayan kurumların açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:  

“-Ülkemizi Filistin davasına ihanet bataklığına sokan Fas devletinin siyonist rejimle ‘normalleşme’ girişimini ve halkımızın kanını akıtan politikalarını şiddetle kınıyoruz. 

- Uzun süredir İsrail’le ilişkiler geliştiren hükümetin siyonist tarafla ilişkilerin ‘normalleşme’ süreceğine gireceğini ilan etmesi, siciline eklenecek yeni bir kara lekedir. 

- Siyonist rejimle ilişkilerin ‘normalleşmesi’ asla kabul göremez, aksine Fas halkının ve mücadele eden güçlerin tavrıyla çelişiyor. Filistin kanının akıtılmasını teşvik eden, Filistin halkının kendi topraklarındaki hakkını ihlal eden, normalleşme kararını reddediyoruz!”

Filistin'le Dayanışma Komitesi'nden de kınama

Casablanca Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi de, Fas yönetiminin İsrail'le ilişkilerini geliştirme açıklamasını kınadı. Dün bir açıklama yayınlayan Komite İsrail'le ilişkiyi “Rezil sistemin ihanet kararı” olarak tanımladı. 

Siyonistlerle 'normalleşme' adımının ABD Başkanı Donald Trump'ın himayesinde atıldığını vurgulayan Komite, “gerek Fas Yahudilerini işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştirerek gerekse istihbarat koordinasyonuyla” ilişkinin fiilen geliştirildiğine dikkat çekti. 

Komite açıklamasında “Fas halkının kuruluş değerlerine ve mücadele eden güçlerine dayanarak, Filistin halkını sırtından hançerleyen rezil rejiminin bu ihanet kararını şiddetle kınıyoruz” denildi. Bu anlaşma ile ülkenin siyonist nüfuzun tehdidine girdiğini ve halkın egemenliğini de tehdit ettiğini ifade eden komite, Filistin'deki yerleşimci sömürgeciliğini ve böylece Filistin halkının tasfiyesine destek veren bu uğursuz kararın geçersiz kılınması için tüm demokratik güçlere mücadele çağrısında bulundu.

Komitenin mücadele çağrısında şunlar yer aldı:

“-Irkçı sömürgeci Siyonistleri boykot etmek. 

-Başkenti Kudüs olan demokratik bir devlet kurma yolunda çalışmalar yürütmek. 

-Filistinli mültecilerin topraklarına dönüşünü sağlamak. 

-Filistin direnişini desteklemek, normalleşmeye karşı tüm mücadele biçimlerini geliştirmek, tiranlık ve hainlik rejimini teşhir etmek.”