İran'daki sloganlar Paris'te yankılandı!

Ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için başlayan ve toplumsal bir harekete dönüşen İran'daki eylemlerle Paris'te dayanışmak için binler sokağa indi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Ekim 2022
  • 14:50

Diaspora'daki İranlı göçmen örgütlerinin çağrısıyla Paris'te Mahsa Amini için yürüyüş düzenlendi. Bu eylem Los Angeles ve Toronto'daki eylemlere paralel örgütlendi.

2 Ekim günü Republique Meydanı'nda toplanan binlerce kişi İran'daki eylemcilerin yalnız olmadığını haykırdı. Eyleme ciddi bir katılım gösteren İranlıların oluşturduğu kortejde yürüyüş boyunca Farsça sloganlar atıldı.

Fransız, Türk, Kürt, Afgan göçmen işçi ve emekçiler de dayanışma için eylemde yer aldılar. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), kızıl bayraklarıyla oluşturduğu kortejle eylem içinde tek organize politik özneydi. Birçok İranlı ve Fransız işçi ve emekçi korteje gelerek BİR-KAR'lılarla tanıştı, kızıl bayrak taşımayı tercih ettiği için teşekkürlerini sunanlar oldu. Amini eylemleri üzerine sohbetler edildi.

Kendilerini “Afgan komünistleri” olarak tarif eden Değişim Hareketi üyeleri de Molla rejimi ve Taliban arasındaki benzerliklere dikkat çeken dövizleriyle eylemde yer aldılar.

Fransız solundan sadece bir-iki parlamenter ve çok sınırlı bir katılım vardı.

Sol, İran diasporasının etkisinden kaçınmak adına tüm eylemin dışına düşmüş oldu. Ancak eylem içinde bağımsız katılım gösteren İranlı sayısı belirgindi.

Yürüyüş sırasında Uluslararası Kadın Konferansı değerlendirme toplantısına çağrı yapan bildiriler dağıtıldı.

“Jin, jiyan azadi!” sloganı hem Farsça hem Fransızca en çok atılan slogan oldu. “A bas le dictateur!/Kahrolsun diktatör!” de birçok kez tekrarlandı. Farsça sloganlarla Molla rejimine karşı mücadele vurgusu yapıldı.

Eylemde Şah dönemi İran bayrağını taşıyanların sayısı da azımsanmayacak kadar çoktu.

“Fransız hükümetinin mollalarla flörtü” vurgusu da eylemde öne çıktı. Birçok kişi Fransız emperyalizminin şefi Macron ve Reisi'nin tokalaştığı fotoğraflar, karikatürler ve sloganlarla bu işbirliğini teşhir etti.

Kadınların saçlarını kesmesine dikkat çekmek için kesik peruklardan hazırlanmış görseller taşıyanlar vardı. İranlı LGBTİ'ler de eylemde kendilerini ifade eden dövizleriyle yer aldılar.

Yoğun yağmura rağmen binlerce kişi sloganları hiç susturmadan Nation Meydanı’na kadar yürüdü. 

Fransa'nın kuzeyindeki Caen kentinde de eylem vardı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde İran asıllı Fransız kadın desteğini göstermek için saçlarını kesti.

Bu eylem kadın-erkek katılımı açısından da dikkat çekiciydi. Kadınlar kadar erkeklerden de anlamlı bir duyarlılık ve dayanışma gösteren bir kitle eyleme katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris