İstanbul'da kitlesel Amini eylemi

Mahsa Amini'nin katledilmesi İstanbul'da gerçekleştirilen kitlesel eylemle protesto edildi. İran'da mücadele eden kadınların selamlandığı eylemde "İran'da, Türkiye'de, her yerde özgürlük istiyoruz" diye haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Ekim 2022
  • 18:30

Kadıköy'de gerçekleştirilen eylemin görüntülerine galeriden ulaşabilirsiniz...

İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesi ile başlayan eylemler sürüyor. İstanbul’da “İran’da Türkiye’de ve her yerde Özgürlük! Azadi! Freedom!” şiarıyla Kadıköy’de eylem gerçekleştirildi.

Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi’nde yapılan eylem kitlesel gerçekleştirildi.

İran’daki diktatörlük rejimini ve kadın cinayetlerinin protesto edildiği eylem bir kadının dans gösterisi ile başladı. Ardından polisin “Türkçe dışında bir dil konuşulmasın” tehditlerine rağmen basın açıklaması Farsça, Arapça, Kürtçe ve Türkçe okundu.

“İran’da kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişi”

İran’da kadınların öncülüğünde bir direnişin başladığının altı çizildiği açıklamada eylemlere yönelik şiddet ve tutuklamalar protesto edildi. “Direniş ise kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılmış bulunmakta” denilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri boykot kararı alırken, öğretmenler ve akademisyenler greve gitti. İran’da petrol, şeker ve çelik gibi birçok farklı iş kolunda üretim yapan fabrikaların işçi konseyleri grev kararı aldı. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda.”

“İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimize karşı verdiği mücadelenin yanındayız” denilen açıklamada Türkiye’deki kadın cinayetleri ile gerici baskı ve uygulamalar hatırlatıldı.

“Mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!”

Dünyanın her yerinde kadın düşmanlığına karşı mücadele eden kadınların olduğu belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz! Ve biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık.  Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!

Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm diktatörlüklere karşı:
Mahsa için her yerde “Jin, Jiyan, Azadi”,

Taliban’a karşı “Nan, Kar, Azadi”,

İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zedengi, Azadi” seslerini beraber yükseltiyoruz.

Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.”

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları’nın (İEKK) “Kadının kurtuluşu devrimde”, “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olacak”, “İran’da katledilen kadınlar mücadelemizde yaşıyor”, “Kapitalizm şiddet üretir, yaşamak için sosyalizm” şiarlı dövizleri ile katıldığı eylem coşkulu slogan ve marşlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul