İran’da petrol işçileri “14-14 Kampanyası” için grevde

İran’da üç binin üzerinde petrol işçisi maaş artışları ve “14 gün çalışma, 14 gün dinlenme programı” taleplerinin karşılanması için 21 Haziran 2024 Cuma günü grev gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Haziran 2024
  • 15:30

İran’da üç binin üzerinde petrol işçisi maaş artışları ve “14 gün çalışma, 14 gün dinlenme programı” taleplerinin karşılanması için 21 Haziran 2024 Cuma günü grev gerçekleştirdi.

Kolbar News’te yer alan habere göre grevi Sözleşmeli Petrol İşçilerinin Protestolarını Düzenleme Konseyi ve Kayıt Dışı Petrol İşçileri Protestolarını Düzenleme Konseyi (Üçüncü Taraflar) örgütledi.

İran’da petrol işçilerinin “14 gün çalışma 14 gün izin” talebiyle başlattığı süreç “14-14 Kampanyası” olarak adlandırıldı.

İşçilerinin kaldığı yurt koşullarının iyileştirilmesi, yemek kalitesinin yükseltilmesi, yurtlarda ve iş yerinde tuvalet ve banyoların hijyenin sağlanması, 50 dereceye kadar çıkan sıcaklarda çalışma ortamlarında gerekli soğutma ekipmanlarının yerleştirilmesi ve işçilerin güvenliği de dahil olmak üzere yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri dile getiriliyor.

Kayıtdışı Petrol İşçilerinin (Üçüncü Taraflar) Protestolarını Düzenleme Konseyi, yüklenicilerin tamamen ortadan kaldırılmasına vurgu yaptı ve şunları dedi:

“İş sınıflandırma planının ikinci aşamasının tam olarak uygulanması, sosyal yardım kartları ve ikramiyelerin ayrımcı olmayan şekilde dağıtılması, diğer petrol sektörleri gibi bankacılık olanaklarına erişim.”

Grev açıklamalarında işçiler, petrolü yağmalayan, işçilere ayrımcılık ve sefaletten başka bir şey getirmeyen yozlaşmış ve mafya benzeri bir sistemin üretimine ve kârlılığına bağlı olmadıklarını dile getirdiler. Kolbar News’te yer alan haberde şunlar ifade edildi:

“İşçiler, müteahhitlerin yağmaladığı ücretleri geri almak ve bizzat petrol şirketiyle doğrudan sözleşmeler imzalayarak iş güvencesi elde etmek için müteahhitleri ortadan kaldırmak istiyor. Bir grup akbabanın yerine başka bir silahlı hırsız grubunu geçirmek istemiyorlar. ‘14-14 Kampanyası’nın son iki döneminde grev yapan sözleşmeli petrol işçileri cretlerde ve kamplardaki yaşam koşullarında iyileştirmeler elde etti, ancak işçiler işe döndükten sonra müteahhitlerin çoğu sözlerinden döndü.”