İngiltere’deki azınlıklar aşı konusunda endişeli

İngiltere’de etnik azınlıklara mensup ünlüler, BAME toplulukları için özel olarak hazırlanmış video mesajlarla Covid-19 aşısının reklamını yapıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2021
  • 09:15

İngiltere’de etnik azınlıklara mensup ünlüler, BAME toplulukları için özel olarak hazırlanmış video mesajlarla Covid-19 aşısının reklamını yapıyor. BAME, Büyük Britanya’daki siyahlar, Asyalılar ve diğer etnik azınlıklar anlamına gelen “Siyah, Asyalı ve etnik azınlık” anlamına geliyor. Klipler, aynı zamanda, Covid-19 aşısının domuzlardan herhangi bir madde içermediğini açıklıyor. Tagesschau.de’nin haberine göre Büyük Britanya’daki etnik azınlıklar, Covid-19’dan kötü bir şekilde mustarip olup çok sayıda ölüme sahip olsalar da BAME gruplarının pek çok üyesi aşı olmak istemiyor.

Devlete güven duyulmuyor

Prens Charles bunu bir trajedi olarak tanımlıyor ve aşıyı kast ederek, “Bu başarının avantajları herkes tarafından algılanmıyor” diyor. Örneğin, İngiltere’de 80 yaşın üstündeki insanlar arasında siyahlar için aşılama oranı beyazların sadece yarısı kadardır. Bunun temel nedeni, defalarca ayrımcılığa maruz kalan BAME gruplarının birçok üyesinin devlete güvenmemesidir. Gelinen yerde din adamları da devlete karşı toplumdaki güvensizliğin uzun yıllar boyunca arttığını ve şimdi derinlere kök saldığını bildiriyor.

İngiliz hükümetinin on yıllar sonra aniden göçmenleri sınır dışı etmek istediği Windrush skandalı gibi olayların yanı sıra, “Grenfell Tower felaketi”nin, 2017 yılında Londra’da çıkan ve cephenin yanıcı malzeme ile kaplandığı için çoğu göçmen olan 72 kişinin öldüğü yangının da buna katkıda bulunduğu ileri sürülüyor.

Kobay olarak kullanılma korkusu

Bu tür skandallar, etnik azınlıklara ait olan kişilerin devlete güvenilmemesi gerektiğine olan inancını doğruluyor. Sosyal medyadaki haberler ve komplo teorileri bu inancı ayrıca güçlendiriyor. Ayrıca BAME toplulukları kobay olarak kullanılacaklarından da korkmaktadırlar. Zira, siyah ve beyaz olmayan insanlar üzerinde deneylerin yapıldığı unutulmuyor. Daha geçen yıl iki Fransız bilim adamı, Covid-19 aşılarının önce Afrika’daki Afrikalılar üzerinde denenmesini önermişti.

Bu gerçeklerin altını çizen tarihçi Olusoga, bunların aşıların hayat kurtardığı gerçeğini değiştirmediğini ve bu nedenle aşılanmanın benimsenmesi gerektiğini ifade etti. İngiltere hükümeti şu anda etnik azınlıklara daha iyi ulaşmak için kilise liderleri, ruhani liderler ve çok dilli aracılarla çalışıyor. Ünlüler de aşılamayı teşvik etmek için video klipler kullanıyor.