İngiltere’de bilim insanlarından normalleşme eleştirisi

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın düzenlediği basın toplantısında açıkladığı “normalleşme planı”, 12 ülkeden bilim insanları tarafından eleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Temmuz 2021
  • 20:47

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, geçtiğimiz pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, sosyal mesafe ve maske gibi salgına dair kısıtlamaların 19 Temmuz günü kaldırılacağını açıkladı.

Başbakanın açıkladığı “normalleşme planı” 12 ülkeden bilim insanları tarafından, tıp dergisi The Lancet’te yayımladıkları bir mektupla eleştirildi. 100’ü aşkın bilim insanı ve uzman mektuba imza atarken, imza atanların arasında İngiltere’de doktorların ulusal örgütlenmesi Tabipler Birliği’nin başkanı Dr. Chaand Nagpaul, Kaliforniya Scripps Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Eric Topol ve İngiliz hükümetinin eski bilim danışmanı Prof. Sir David King gibi bilim insanları da yer aldı.

Mektupta, Başbakan Boris Johnson ve hükümetinin normalleşme planının “etik dışı ve tehlikeli bir deney” olduğu ifade edilirken, daha fazla kişi aşılanana kadar planın ertelenmesi istendi. Kısıtlamaların tamamen kaldırılmasının milyonlarca kişinin koronavirüse yakalanması anlamına geleceğini belirten bilim insanları, aynı zamanda kronik sağlık sorunları ve koronavirüsten muzdarip yeni bir kuşağın ortaya çıkması riskini ifade etti. Eleştiri mektubunda ayrıca, Covid-19 vaka sayılarındaki artışın, eğitime engel olacağı, “aşıya dayanıklı yeni varyantların ortaya çıkmasına” zemin hazırlayacağı ve sağlık sistemi ile sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir basınç yaratacağı üzerinde duruldu. Salgından en çok etkilenen yoksul kesimlerin vaka artışı sonucu daha büyük eşitsizliklerle karşılaşacağı bilgisi de mektupta yer aldı.

Mektubu imzalayanlar arasında yer alan Prof. Martin McKee, “Hükümet aylardır adımlarını ‘bilimi baz alarak’ attığını söylüyor ancak bu kararda herhangi bir bilimsel gerekçe görmekte zorlanıyoruz. Normalleşme politikası, vakaların hızla arttığını gösteren verileri görmezden geliyor” dedi.

Vaka sayısı 30 bini geçti

İngiltere’de Covid-19 vaka sayılarında son haftalarda ciddi şekilde artış yaşanırken, Hükümete danışmanlık yapan bilim insanları, 19 Temmuz’da kısıtlamalar kalkmasa bile yaz aylarında vakaların katlanarak artabileceği endişelerini dile getirmişti. 7 Temmuz Çarşamba günü İngiltere’de Ocak ayından bu yana ilk kez 30 binin üzerinde yeni vaka kaydedildi.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, atılacak yeni adımlara dair ayrıntıları önceki gün paylaşmıştı. Parlamentoda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Javid, İngiltere’de iki doz aşı olanların 16 Ağustos itibarıyla karantinaya girmeyeceklerini söylemişti.

Çarşamba günü parlamentoda konuşan İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer ise tüm önlemlerin tek seferde kaldırılmasının “pervasızlık” olduğunu savundu ve yeni ortaya çıkan varyantlarla birlikte vaka sayısının daha da artmasına yol açacağını söyledi.

Öte yandan İşçi Partisi lideri hükümete, vaka sayısının günde 100 bine ulaşması durumunda, kaç kişinin karantinaya alınacağı, kaç kişinin hastaneye yatacağı ve kaç kişinin ölebileceği yönündeki tahminlerini sordu. Başbakan Johnson bu soruyu yanıtsız bırakırken, hükümetin kısıtlamaları hafifletmesinin “dengeli bir plan” olduğunu iddia etti.