İngiltere'de vaka sayısı her 7 günde ikiye katlanıyor

Pandemi vakalarının arttığı ve daha ciddi önlemlerin alınmasına yönelik tartışmaların sürdüğü İngiltere'de her 7 günde bir vaka sayısının ikiye katlandığı ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Eylül 2020
  • 21:42

Pandemi vakalarının arttığı ve daha ciddi önlemlerin alınmasına yönelik tartışmaların sürdüğü İngiltere'de her 7 günde bir vaka sayısının ikiye katlandığı ortaya çıktı. Ülkede 7 milyonu aşkın kişi ise çeşitli düzeylerde karantina altında. Ülkede Pazartesi'nden itibaren 6 kişiden fazla kişinin toplu duramayacağına yönelik “6 kuralı” uygulanmaya başlanacak. Fakat bu kurala işyerleri ve okullar dahil edilmedi. Genel karantina söylemleri ise bakanlıklarca yalanlandı.

Her 7.7 günde vakalar ikiye katlanıyor

Londra Imperial Koleji tarafından geliştirilen bir popülasyon izleme çalışmasında mayıs ayından bu yana İngiltere'de 315 bölgede yaklaşık 120.000 ila 160.000 rastgele denekten alınan PCR örnekleri analiz edildi. En son istatistiklere göre COVID-19 vakalarının her 7.7 günde iki katına çıktığı bulundu.

Bulaşıcı hastalık dinamikleri profesörü ve araştırma eş yazarı Steven Riley, “Nüfusta virüsün yaygınlığı artıyor. Ağustos sonu ve Eylül başında hızlandığına dair kanıt bulduk" açıklamasında bulundu. Riley, vaka sayısındaki büyüme eğiliminin İngilete'nin büyük bir bölümünü etkilediğini ifade etti.

Virüsün davranışını haritalandıran araştırmacılar araştırmada değerlendirilen pozitif vakaların yaklaşık üçte ikisinin asemptomatik olduğunu belirtirken enfeksiyon artışının başta 18-24 ve 12 yaş arası çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarını etkilediğini açıkladılar.

7 milyonu aşkın kişi karantinada

The Guardian'dan veri analisti Pamela Duncan'ın değerlendirmesine göre ise İngiltere'deki her dokuz kişiden biri, karantina altında. Nüfusunun% 11'i olmak üzere toplam 7.317.093 kişinin karantina koşullarında yaşadığı ifade ediliyor.

Aşı programında ordu “görev” alacak

Öte yandan bu sabah İngiltere basınında yer alan haberlere göre koronavirüs aşısının ülkede dağıtılması İngiliz ordusunun yardımıyla yapılacak. İngiliz ordusunun “İngiltere tarihindeki en büyük aşılama programını” yürütmek üzere görevlendirileceği ifade ediliyor. Halk sağlığı ve acil durum planlayıcıları, aşılama program başladığında on milyonlarca aşı enjeksiyonunun uygulanmasına yardımcı olmak için askerlerin devereye girmesi gerektiğini söylüyor.

“6 kuralına fabrikalar ve okullar dahil değil”

İngiltere'de vaka sayılarının artması ile ciddi önlemlerin alınmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Fakat Boris Johnson'un başında olduğu hükümet gerekli adımları atmaktan kaçınıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Johnson 14 Eylül Pazartesi itibariyle ülkede “6 kuralının” uygulanacağını duyurdu. "Sosyal olarak 6 kişiden fazla gruplar halinde buluşmamalısınız. Bu her ortamda geçerli olacak," diyen Johnson, "Kuralları çiğneyen herkes dağılma, para cezası alma ve muhtemelen tutuklanma riskiyle karşı karşıya" dedi. Kuralın ise istisnaları bulunuyor. Buna göre ev mevcudiyeti 6'nın üzerinde olan bireyler yanyana bulunabilecekler. Restoranlar ve barlar gibi "covid güvenli" mekanlar toplamda altıdan fazlasını barındırabilecek ancak bu mekanlar içinde altıdan büyük gruplar olamayacak ve bu gruplar birbirine karışmayacak. Johnson ayrıca eğitim ve iş yerlerinin altı kuralından etkilenmediğini söyledi.

Kabine Ofisi Bakanı Michael Gove ise Times Radio'ya konuştu. Tespit edilen yeni enfeksiyon sayısındaki büyük artışlara rağmen İngiltere'nin ikinci bir genel karantinaya doğru ilerlediğini yalanladı. Gove; “Bu hafta duyurduğumuz adımları atıp Pazartesi günü yürürlüğe girmemizin nedeni, tam olarak bu durumdan kaçınmaya çalışmak” dedi. “Sosyal ilişkileri düzenleyen yeni düzenlemeler” gibi yeni önlemlerin çocukların okula devam etmesini, yetişkinlerin çalışmaya devam etmesini ve “ulusun yaşamının devam etmesini” sağlamak olduğunu söyledi.