İngiltere’de doktorlar istifanın eşiğinde

Bir doktorun şu sözleri, tüm dünyada olduğu gibi İngiltere'deki ve Türkiye'deki durumu özetliyor: “Hükümetin NHS çalışanlarını genel olarak ölümcül yem olarak gördüğünü hissediyorum. Yetersiz ücret, kötü koşullar, yetersiz KKD, siyasi kazanç için verilen dayanıksız vaatler. Ön cephede geçen 20 yılı aşkın bir sürenin ardından tükendim, hastalandım ve desteksiz kaldım.”

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Eylül 2020
  • 08:00

Koronavirüsün hızla yayıldığı yerlerden biri olan ve geçtiğimiz ay sağlık emekçilerinin eylemlerine sahne olan İngiltere’de yapılan son anketlere göre doktorlar Ulusal Sağlık Sistemi’nden (NHS) ayrılmayı planlıyor. 1758 doktorun katıldığı ankette 1000'den fazla doktorun “artık yeter” dediği anlaşılıyor.

İngiltere'de Birleşik Krallık Doktorlar Derneği tarafından yapılan bir ankete göre doktorlar, hükümetin Covid-19 salgınını yönetme noktasındaki başarısız politikalarından kaynaklı psikolojik ve fiziksel olarak yıkıma uğradı. Ankete katılan doktorların %74'ü NHS'den ayrılmayı planlıyor. Bunun nedenlerinin başında, stajyer doktorların ve pratisyen doktorların maaş zammı kapsamına alınmamış olması yer alıyor. Hükümet, kısa bir süre önce açıkladığı, doktor maaşlarına %2,8'lik zammı dahi bu emekçilere çok görmüştü. Sağlık çalışanları da 9 Ağustos’ta zam talebiyle eylemler gerçekleştirmişti.

Doktorların bu kararlarındaki diğer önemli faktörler arasında kişisel koruyucu ekipman eksikliği (% 65), doktorların kamuya açık bir şekilde konuşmalarına izin verilmemesi (% 54), salgın sırasında NHS personeline verilen ücretsiz otopark gibi vaatlerin kaldırılması (% 46) ve krizin kendi ruh sağlığı üzerindeki etkisi (% 45) yer alıyor.

“Pandemi ve hükümetin pandemi sırasında ön saflardaki doktorlara yaptığı muamele, NHS'de kalma veya ayrılma kararınızı etkiledi mi?” sorusuna her on kişiden yaklaşık yedisi - 1.214 (% 69) - “sağlık hizmetinden ayrılma olasılıklarını artırdığı” şeklinde yanıt verdi.

“Önümüzdeki bir ila üç yıl içinde kendinizi nerede çalışırken görüyorsunuz?” sorusunu ise doktorların neredeyse üçte ikisi - 1.143 (% 65) - NHS'den ayrılacağını söyleyerek cevapladı.

Ön saftakilerde “sömürülmüş ve harcanabilir” hissi

Birleşik Krallık Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Samantha Batt-Rawden, “NHS doktorları bu pandemiden hırpalanmış, yaralanmış ve yanmış olarak çıktı” dedi. Çok sayıda sağlık emekçisinin üç yıl içinde NHS'den ayrılacağını söylemesinin hükümetin doktorlara değer vermediğini “şok edici” bir şekilde gösterdiğini ifade eden Batt-Rawden, “Bunlar, NHS'deki hastaları güvende tutmak için hayatlarını defalarca riske atan kendini adamış profesyoneller ve onları kaybetmek üzere olabiliriz” dedi.

“Salgın bittikten sonra bu kadar çok kişinin ayrılma planları yapması şaşırtıcı mı?” diye soran Batt-Rawden sağlık emekçilerinin durumunu “Ön saflardaki personel sömürülmüş ve harcanabilir hissiyle bırakıldı” diye yorumladı.

İngiltere’de doktorlar istifa etmenin eşiğindeyken son resmi rakamlara göre, İngiltere'deki sağlık servislerinde halihazırda 8,278 doktor için boş kadro bulunuyor.

Ankete katılan bir doktorun şu sözleri ise tüm dünyada olduğu gibi İngiltere'deki ve Türkiye'deki durumu özetliyor: “Hükümetin NHS çalışanlarını genel olarak ölümcül yem olarak gördüğünü hissediyorum. Yetersiz ücret, kötü koşullar, yetersiz KKD, siyasi kazanç için verilen dayanıksız vaatler. Ön cephede geçen 20 yılı aşkın bir sürenin ardından tükendim, hastalandım ve desteksiz kaldım.”