İngiltere'de 730 bin kişi işsiz kaldı

Pandemi sebebiyle kapitalizmin işçi ve emekçilere çıkardığı faturalardan biri de artan işsizlik oldu. Gelişmiş ülkelerde işsizlik oranlarının arttığı ülkelerde biri de İngiltere.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Ağustos 2020
  • 15:30

Pandemi sebebiyle kapitalizmin işçi ve emekçilere çıkardığı faturalardan biri de artan işsizlik oldu. Gelişmiş ülkelerde işsizlik oranlarının arttığı ülkelerde biri de İngiltere. Mart- Temmuz ayları arasında İngiltere'de 730 bin kişi işini kaybetti. Emekçilerin maaşlarının %80'inin ödendiği ücretli izin uygulaması ise Ekim ayında bitiyor.

İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) işsizlikte keskin bir artış olacağı konusunda uyarılarda bulunurken, Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Covid-19 karantinasının Mart ayında başladığından bu yana Birleşik Krallıkta yaklaşık 730.000 kişi işini kaybetti. ONS raporda, "Temmuz 2020 için erken göstergeler, Birleşik Krallıkta bordrolardaki çalışan sayısının Mart 2020'ye kıyasla 730.000 civarında azaldığını gösteriyor" dedi. Ayrıca bordro verilerine göre son üç ayda (Mayıs ve Temmuz ayları arasında) işini kaybeden sayısı ise 80.000 olarak kaydedildi. İstihdam Nisan ve Haziran ayları arasında 220.000 düşerek 2009 ortasından bu yana en büyük üç aylık düşüş yaşandı.

ONS, "Anket verileri, istihdamın zayıfladığını ve ekonomik hareketsizlikteki artışlar nedeniyle işsizliğin büyük ölçüde değişmediğini, insanların işsiz olduğunu ancak şu anda iş aramadığını gösteriyor." derken, İngiltere medyası için yapılan anket hakkında yorum yapan ONS'nin ekonomik istatistiklerden sorumlu ulusal istatistikçi yardımcısı Jonathan Athow, işsizlikten en çok etkilenen kişileri 24 yaş ve altı olan genç işçiler, yaşlı işçiler ve daha rutin veya daha az vasıflı işlerde çalışan işçiler olarak sıraladı. Athow ayrıca, bu gruplardaki işçilerin diğer gruptaki işçilere oranla yeni bir iş bulmasının daha zor olacağını belirtti.

ONS verileri her ne kadar Haziran ayındaki işsizlik oranının Mayıs ayındaki işsizlik oranına kıyasla düştüğünü gösterse de bu verilere izin programındaki emekçiler dahil değil. Ayrıca yeni iş aramayı bırakan emekçilerin sayısının ulaştığı rekor seviye de bu orana eklenmiyor. Bir kişinin istatistiklere göre işsiz sayılabilmesi için son dört hafta içinde aktif olarak iş aramış olması ve önümüzdeki iki hafta içinde işe başlamaya hazır olması gerekiyor. Bu kabul, işsizlik oranlarının gerçek işsizlik oranlarından daha düşük olarak gösterilmesine neden oluyor.

Yaklaşık 2,7 milyon emekçiyi kapsayan ve maaşlarının %80'inin ödendiği izin programı Ekim ayında son bulacak. 23 Ağustos tarihinde sona eren kira ödeyemeyenlerin evden çıkarılmasını engelleyen düzenleme sonrası ise 230 bin kişinin evsiz kalacağı öngörülüyor.