İngiliz ekonomisindeki daralma durdurulamıyor

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu ülke ekonomisinin yüzde 9.9 küçüldüğünü duyurdu ve “1709’dan bu yana en büyük daralma” dedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Şubat 2021
  • 22:42

İngiliz ekonomisi, korona salgınından Euro bölgesi ile Almanya'dan çok daha fazla etkilendi. İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre, İngiliz ekonomisi geçen yıl yüzde 9,9 küçüldü. Mevcut kapanmanın ekonomiyi daha da daraltması bekleniyor.

İngiltere gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH), II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa bu oranda küçüldüğü belirtildi. .

İngiltere Merkez Bankası'na göre ise, İngiltere'nin 500 yılın en soğuk kışı olarak kabul edilen ve tarihe "Büyük Don" (1709) olarak geçen olağanüstü soğuk kıştan bu yana böyle bir daralmayı ilk defa yaşıyor.

Ancak sanayi devriminden önceki zamana ait ekonomik verilerin ne ölçüde güvenilir ve karşılaştırılabilir olduğu da tartışma konusu ediliyor.

"Ağır şok"

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, “bugünün rakamları, ekonominin dünyanın dört bir yanında salgından dolayı ciddi bir şok yaşadığını gösteriyor” diyerek başarısızlıklarını hafifletmeye çalıştı.

Ulusal İstatistik Kurumu, geçen yıl Brexit ve salgın gibi olayların yatırımlarda benzeri görülmemiş bir oynaklığa yol açtığını duyurdu.

‘Şok’ diye tabir edilen ekonomik kriz, ülkelere farklı düzeylerde yansıdı.

Alman ekonomisi yüzde beş düşüş yaşarken, tüm euro bölgesinde GSYİH 2020'de yüzde 6,8 düştü. İngiltere'ye kıyasla daha iyi olsa da, ABD ekonomisi 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa yüzde 3,5 oranında küçülme kaydetti.

2020’nin dördüncü çeyreğinde İngiltere ekonomisinde öngörülen ‘iyileşme’ yüzde 1’lerde kaldı. Böylece sürdürülebilir toparlanma umutları bir başka bahara ertelenmiş oldu.

Halihazırda devam eden kapanma ve kısıtlamaların ekonomide daha derin yaralar açmaya devam edeceği öngörülüyor ancak “bahara doğru iyileşme” yorumları da yapılıyor. Ekonomideki mevcut tabloyu özetlemeye çalışan Maliye Bakanı Sunak, “ekonominin direncinde bazı olumlu işaretler var, ancak mevcut kapanmanın şirketler üzerinde önemli derecede olumsuz etkisinin sürmeye devam ettiğini de biliyoruz” dedi.

Umutlar bahara kaldı

İsviçre’nin uluslararası faaliyet gösteren bankası UBS’in ekonomistleri, “ekonomiler, içinde bulunduğumuz çeyrekte yeniden düşüşe geçecek. Olası bir toparlanma ancak baharla birlikte ikinci çeyrekte görülebilecek” diyor. Yani ‘umutları’ yine bir başka bahara erteliyorlar.

1590’lı yıllarda kurulan, Almanya’nın en eski bankasının (Özel Berenberg Bankası) kıdemli ekonomisti Kallum Pickering ise, “ekonomilerin yılın ilerleyen dönemlerine kadar iyileşmesini beklemiyoruz. Aşılarda ilerleme, ekonomilere siyasi destek, Brexit'in sonuçlarına ilişkin netleşme sonrası, küresel ekonomide güçlü bir rüzgarı ancak baharda estirmek mükün olabilir” diyerek yine baharı işaret etti.

Kapitalist ekonomiler bu baharda düzlüğe çıkar mı bilinmez ama kapitalist dünyayı bekleyen daha nice "Büyük Don" ların olduğunu söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Bu değerlendirmelerde dikkat çeken nokta, ekonomilerde yaşanan daralmanın sadece kapitalistler ve şirketler üzerindeki etkisine değinilmesidir. Oysa esas bedeli işsiz bırakılan, yoksullaştırılan on milyonlarca işçi ve emekçi ödüyor.

Kaynak: Tagesschau.de