Komşu Yunanistan’da muhafazakâr hükümetin üniversite kampüslerine özel polis yerleştirme planı tepkilere ve protesto eylemlerine neden oldu. Korona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemlere rağmen sokaklara inen eylemciler, Kiryakos Miçotakis hükümetinin üniversitelere yönelik tavrını protesto ediyor.
Miçotakis hükümeti geçtiğimiz saatlerde, Eğitim ve Dinler Bakanlığı ile Vatandaşları Koruma Bakanlığı’nın ortak çalışmasının bir ürünü olan tartışmalı bir üniversite reform tasarısını meclis gündemine taşıdı. Tasarının önümüzdeki günlerde mecliste iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin oyları ile yasalaşması bekleniyor.
Yeni tasarıyla ilgili olarak Eğitim Bakanı Niki Kerameus, söz konusu projenin Yeni Demokrasi’nin seçim vaatleri temelinde gündeme geldiğini belirtti. Kerameus, "Bu tasarı sistemde uzun zamandan beri var olan sorunlarla başa çıkma amaçlı ve Yeni Demokrasi'nin seçim öncesi vaatleriyle eşgüdüm içerisinde" açıklamasında bulundu.
Protestolara neden olan tasarı
Kerameus’un sahip çıktığı yasa teklifiyle, üniversitelerdeki yasa dışı eylemlerle mücadele ve azami öğrenim süresinin sınırlandırılması hedefleniyor. Tasarıda dört yıl öğrenim süresini tamamlayanlar için iki ek yıl, dört yıldan uzun süredir devam eden programlara katılanlar için ise üç ek yıl sınırlaması göze çarpıyor.
Yasa tasarısı üniversite kampüslerine 1000 adet üniformalı, silahsız koruma biriminin konuşlanmasını da öngörüyor. Söz konusu üniversite muhafızları Yunanistan polisine bağlı ve polis gücü ile benzer kolluk görevlerine sahip olacak. Ayrıca, yeni dönemde Yunanistan’da üniversite kampüslerine giriş kontrollü bir şekilde gerçekleştirilecek.
Miçotakis hükümetinin özgürlükler sicili
Miçotakis kabinesinin yeni tartışmalı yasa tasarısı 2020 Ekim'de Yunanistan’ın başkentinde bir dekanın anarşist bir grup tarafından saldırıya uğramasının ardından gündeme geldi. Söz konusu saldırı öncesindeyse, muhafazakâr hükümet iktidara gelir gelmez polisin üniversitelere girmesini yasaklayan bir yasayı rafa kaldırmıştı.
Yunanistan’da güvenlik güçlerini üniversitelerden 40 yıla yakın bir süre meneden yasa, Yunan albaylarının 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nin kapılarına tank gönderme ve 23 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan kararına tepki olarak oluşturulmuştu.
Protestolar ülke geneline yayıldı
Yunanistan’da hükümetin üniversite özerkliğini kısıtlayan yeni adımları karşısında tüm ülkede akademi dünyası, muhalif partiler ve sivil toplum kuruluşları protesto eylemleri başlattı. Geçtiğimiz günlerde protesto dalgası ülkenin büyük şehirlerini etkisi altına almaya başladı. Başta Atina ve Selanik olmak üzere birçok noktada toplanan öğrenci ve akademisyen grupları, hükümetin üniversitelerini denetlemek için önerdiği eğitim reformlarını protesto ederek, Covid-19'un yayılmasını sınırlamak için yürürlükte olan gösteri yasağına karşı çıktı.
'Yasa dışı' olmasına rağmen, gösteriler sol siyasi partiler tarafından desteklendi. Ana muhalefetteki merkez sol görüşlü Syriza-İlerici İttifak gösteri yasağını 'keyfi ve antidemokratik' olarak nitelendirirken, Syriza’nın gençlik örgütü de gösterilere katıldı.
Yunanistan polisi beklenmedik bir şekilde bu hafta başlarında 100'den fazla kişinin katıldığı eylemleri yasaklama kararı aldı. Muhalefet, bunun üniversitelere yönelik tasarıyla ilgili planlanan gençlik eylemlerini bastırma amaçlı keyfi bir karar olduğu görüşünde.
'Polis devleti kuruyorlar' suçlaması
Yunanistan’daki muhalefet partileri Başbakan Miçotakis'i 'polis devleti oluşturmaya çalışmakla' suçluyor. Ana muhalefetteki Syriza, hükümetin yeni eğitim tasarısına karşı 'diş ve tırnakla mücadele edeceğini' açıkladı. Syriza'dan yapılan açıklamada, 'demokratik üniversite camiasını, her demokratik ve ilerici vatandaşı hükümetin gerici planlarını iptal etmeye' çağırarak tasarının geri çekilmesini talep etti.
Syrizalı eski eğitim bakanı Nikos Filis hükümetin, ülkede ifade özgürlüğünün tehlikeye girdiği dönemlere benzer bir şekilde üniversitelere kolluk kuvvetini yerleştirmeye çalıştığını vurguladı ve yeni yasa tasarısını eleştirdi. Filis ayrıca, "Bu kararları pratikte uygulamamak için mücadele edeceğiz ve sağ iktidardan ayrıldığında ortadan kaldıracağız” mesajını da verdi.
Cunta dönemi hatırlatması
Syriza döneminin İstanbul kökenli eski eğitim ve din işleri bakanı, Kostas Gavroğlu da tasarıda öngörülen öğrenci disiplin kurullarının 1967-74 Yunan askeri diktatörlüğünü anımsattığını belirtti.
Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) gençlik örgütü KNE de, yeni yasa tasarısının cunta dönemlerini hatırlattığını ve hükümetin 'esas amaçlarını gözler önüne serdiği' mesajını verdi. Son gelişmeler ile ilgili açıklamasında KNE, hükümeti 'kabul edilemez' yasa tasarısını geri çekmeye çağırdı.
Nikolas Stelya - Gazete Duvar / 02.02.21