Guatemala’da protestolar devam ediyor

Guatemala’da 2021 yılı bütçesine karşı başlayan protestolar, hükümetin istifası talebiyle devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Kasım 2020
  • 22:00

Orta Amerika ülkesi Guatemala’da faşist Alejandro Giammattei hükümetinin 2021 ulusal bütçesinde eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye gitmesi kararına karşı başlayan protestolar sürüyor. Bu hafta sonu da ülkenin çeşitli kentlerinde yolsuzluğa karşı kitleler yine sokaklara çıkarak hükümeti istifaya çağırdı.

Protestocuların öfkesi başlangıçta, sağlık ve eğitimde muazzam yeni borçlanma ve kesintilerin yanı sıra özel şirketler ve milletvekilleri için fonlarda artış sağlayan 2021 bütçesinin kabul edilmesine yönelikti. Hükümetin bütçe tasarısını geri çektiği konuşulurken, kitleler bunun yeterli olmadığını ve hükümetin istifa etmesi gerektiğini vurguluyor.

Bu yılın başlarında göreve gelmesinden bu yana hükümete karşı güvensizlik büyüyor. Hükümet, yolsuzluğun yanında, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele için yeterli kaynak aktarmamakla eleştiriliyor. Pandemi ile mücadele konusunda da eleştirilerin hedefinde olan hükümete destek oranları önemli ölçüde düştü. Başkan Yardımcısı Guillermo Castillo bile 20 Kasım'da Giammattei'yi “Guatemala'nın iyiliği için istifa etmeye” çağırdı.

21 Kasım'daki gösterilere öğrenci, işçi sendikaları ve demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı yarım milyondan fazla insan katılmıştı. Gösterilerde devletin kolluk güçleriyle şiddetli çatışmalar yaşanmış, parlamento binasının bazı bölümleri ateşe verilmişti. “Policia Nacional Civil” protestoculara sert bir şekilde saldırmış, çok sayıda insan yaralanmış ve 30'dan fazla kişi tutuklanmıştı.

Devletin protestolara saldırısı, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birdenbire insan hakları havarisi kesilen batılı emperyalistler tarafından da ikiyüzlü tepkilerle karşılanmıştı. Bunlar, hükümeti gösteriler sırasında meydana gelen olayları araştırmaya ve “şiddetin ortaya çıkmasından veya aşırı güç kullanımından sorumlu olanları tespit etmeye” çağırmıştı.

Guatemala’da zaten sınırlı olan iş olanakları pandemi sürecinde tükendi. İşsizlik, yoksulluk daha da derinleşti. Art arda meydana gelen iki fırtına işçi ve emekçilerin yaşamını daha da çekilmez hale getirdi. Tüm bunlar olurken hükümetin 2021 bütçe teklifi bardağı taşıran son damla oldu. Zaten sınırlı olan bütçede eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye giden ve fonları sermaye sınıfının ceplerini doldurmak için altyapıya aktaran hükümete karşı sokaklara çıkan işçi-emekçi kitleler istifa taleplerini haykırmayı sürdürüyor.