Google savaş karşıtı sesleri boğmak istiyor

ABD ile Avrupa emperyalist bloku Gazze’deki soykırımı protesto eden, Filistin’le dayanışma eylemlerini yasaklarken, medya tekelleri de platformlarını savaş karşıtı haberlere kapatarak halkların haber alma haklarına saldırıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Kasım 2023
  • 17:30

Batılı emperyalist blokun suratında zaten iğreti duran “özgürlük/demokrasi” maskesi, siyonist savaşın şiddeti arttıkça paramparça oluyor. İsrail’in Gazze’deki soykırım suçuna karşı çıkanlar yasaklar, gözaltılar, tutuklamalar, sınır dışı etmelerle yıldırılmak isteniyor. Medyayı kontrol eden tekeller ise izledikleri iğrenç yayın politikasıyla siyonistlerin savaş suçlarını örtmeye çalışırken, toplumun objektif haber alma hakkını da ayaklar altına alıyorlar.

Savaşta taraf olan tekeller, İsrail’in asparagas dolu propaganda malzemesini dünyaya servis ederken, Gazze’de soykırıma karşı çıkanların sesi boğulmak isteniyor. Google’ın ana şirketi Alphabet Inc. bünyesinde yer alan video paylaşım ve sosyal medya platformu YouTube de siyonist savaş aygıtına kalkan olmaya çalışan tekellere katıldı. Savaş karşıtı haber sitesi MintPress News’in (MPN) yayın gelirine engeller getirerek sesini boğmaya çalışıyor. YouTube, getirdiği bu uygulama ile izleyiciler içeriklerini izlediğinde MPN’nin gelir elde etmesini engelliyor.

MPN’nin Kıdemli Kadrolu Yazarı ve Podcast yapımcısı Alan MacLeod WSWS’ye (Dünya Sosyalist Sitesi) Google’ın kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bu açıkça haberciliği bitirme girişimidir; bizim yaptığımız haberciliği mali olarak sürdürülemez hale getirmektir. Bu nedenle de bizzat araştırmacı gazeteciliğe yönelik bir saldırıdır.”

MPN kurucusu ve editörü Mnar Adley, “İsrail’in İşlediği Savaş Suçları” başlıklı YouTube videosunda, Google'nin “İsrail’i uluslararası hukuku çiğnediği için sorumlu tutmak yerine”, sivilleri öldürme gerekçesini savaş suçlarını aklamak için nasıl “tali hasar” olarak gösterdiğini ortaya koyuyor.

Mnar Adley, sansürle ilgili bir soruyu şöyle yanıtlıyor:

“Bu yasak, PayPal’dan yasaklanmamızın ardından geldi. Bu nedenle bunun kendi savaş suçlarından bizi sorumlu tutmak için bağımsız gazetecileri ve yayınları hedef alan organize bir kampanya olduğuna inanıyoruz.”

Adley sözlerine şöyle devam ediyor:

“2017 yılında YouTube, ADL [Anti-Defamation League / İftira ve İnkârla Mücadele Birliği] ile ortaklığını duyurdu ve ADL’yi güvenilir işaretçiler kuruluna atadı. Bu, YouTube’da savaşı ve İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçları haber yapan ve [ABD] Dışişleri Bakanlığı’nın çizgisine uymayan bağımsız ve alternatif medya kaynaklarına yönelik baskının başlangıcıydı.”

ABD ile Avrupa emperyalist bloku Gazze’deki soykırımı protesto eden, Filistin’le dayanışma eylemlerini yasaklarken, medya tekelleri de platformlarını savaş karşıtı haberlere kapatarak halkların haber alma haklarına saldırıyorlar. Ancak emperyalistlerin ne saldırıları ne yalanları dünya halklarının Filistin halkıyla dayanışmasını engellemeye yetiyor.