George Floyd cenazesi için Paris’te miting

George Floyd için République Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğiyle siyahlara yönelik saldırılar ve ırkçılık protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Haziran 2020
  • 16:19

George Floyd’un Amerika’da dün yapılan cenaze töreni için Paris’in République Meydanı’nda da bir anma etkinliği düzenlendi. Eylem, ırkçılığa karşı kurumların, sendikaların, düzen partilerinin ve yabancılarla yardımlaşma kuruluşlarının da aralarında bulunduğu toplam 15 ayrı kurum tarafından düzenlendi. Çok sayıda Fransız ve Türkiyeli ilerici, devrimci çevreler ise flama ve dövizlerle eyleme katıldılar. 

Saat 18:00’de binlerce insanın katılımıyla başlayan miting, zaman geçtikçe giderek kalabalıklaşmaya devam etti. Kürsü olarak kullanılan bir kamyonetten gerçekleştirilen konuşmalarda özellikle siyahlara söz verildi. Bir kadın gazeteciye de ırkçılığı bir el hareketiyle teşhir ettiği ve el hareketinden kaynaklı burjuva medya tarafından hedef alındığı için söz verildi. Miting programı kadınlardan oluşan bir koro tarafından ırkçılığa karşı bir Amerikan ezgisiyle devam etti. 68 yaşındaki bir beyaz adam, 34 yıldır ırkçılığa karşı verdiği mücadele üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Siyahlara yönelik ırkçılığa karşı bir kurum adına söz alan bir kadın, konuşmasının sonunda ırkçılığa karşı hiçbir şey yapmamanın da suç olduğunu söyleyerek mücadeleye çağırdı. Devamında birkaç ayrı kurum adına daha konuşmalar yapıldı. 

Polisin diziyle George Floyd’un boğazına çöktüğü 8 dakikaya binaen eylemciler de konuşmalar arasında tek diz üzerine çökerek 8 dakikalık saygı duruşu yaptılar. Saygı duruşundan sonra George Floyd’un bu 8 dakika boyunca nasıl can çekişerek öldüğü vurgulandı.

Seçim döneminin yaklaşmasıyla şimdiki hareketliliği oy deposu olarak gören düzen içi sol partilerin adayları miting alanında gövde gösterisine yeltendiler, fakat gelen kitle tarafından bekledikleri ilgiyi bulamadılar.  

Miting boyunca tek bir polis dahi ortalıkta görünmedi. République Meydanı’ndaki eylem, konuşmaların ardından son erdi. 

Kızıl Bayrak / Paris