Fransa'da işçi ve öğrenci sendikalarından grev ve eylemler

Fransa’da on binlerce işçi ve emekçi talepleri için bir günlük greve çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Mart 2019
  • 07:09

Fransa'da işçi sendikalarından CGT, FO, Solidaire ve öğrenci sendikalarından UNEF,UNL-FSU ve UNEL-SD hayat pahalılığına, işsizliğe, yoksulluğa ve sosyal adaletsizliğe, düşük ücretlere, işsizlik, emeklilik ve sosyal hakların gaspına karşı alım gücünün yükseltilmesi kamu hizmetini savunmak ve gerici eğitim reformlarına karşı dün grev ve eylemlerle sokaklara çıktı.Fransa genelinde eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin büyük bölümünün katıldığı grev çağrısına kolej, lise ve üniversitelerde boykotlarla destek verilirken eğitim emekçilerinin yüzde 40’ının katıldığı grev ve eylemlerde eğitimde Blanquer yasasının geri çekilmesi talep edildi.

Başta sağlık olmak üzere telekomünikasyon, enerji, sosyal sigortalar, posta, vergi daireleri, demiryolu gibi alanlarda da kamu emekçileri greve katılarak taleplerini dile getirdiler. Emekliler ve işsizlerin de insanca yaşamaya yetecek sosyal hak taleplerinin yükseldiği eylemlerde kağıtsız göçmenler ise yasal oturum hakkı talep ederek kortejlerde yer aldılar.

Paris'te gerçekleşen eylem için sendikalar saat 13.00’te RER Luxemburg garında buluşarak Champs de Mars'a yürüdü.
Kortejlerde taşınan pankart döviz ve sloganlarda anti-casseur/kırıcılar yasasının geri çekilmesi, asgari ücretin 1800 avroya yükseltilmesi, ücretlerin ve emeklilik aylıklarının hayat pahalılığına göre yeniden endekslenmesi, kamuda planlanan kıyım reformlarının geri çekilmesi, yabancı öğrencilerin kayıt ücretlerinin yükseltilmesinin durdurulması, puana bağlı emekliliğin durdurulması ve emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, adil vergilendirme, işsizlik ve sosyal yardımların insanca yaşamaya yetecek şekilde ayarlanması, çalışma yasaları reformlarının geri çekilmesi, kaliteli sağlık eğitim ve kamu hizmeti talepleri yükseldi.

Macron ve hükümetine öfke dolu sloganların haykırıldığı kortejlerden emekçilere ve gençliğe geleceksizlik dayatan toplum istenmediği, başka bir dünyanın mümkün olduğu vurgulandı. Yer yer kortejlerde hep birlikte enternasyonal marşı söylendi.
Sarı Yelekliler eylemlerinin 4. ayında ikinci genel grevini gerçekleştiren sendikalar, 5 Şubat günü ilk grevini gerçekleştirmişti. CGT sendikası yaptığı açıklamada 19 Mart eylemlerine Paris'te 50 bin kişinin katıldığını belirtirken Marsilya, Bordeaux, Nantes, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Tours, Rennes, Le Havre, Rouen gibi birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Fransa genelinde 350 bin emekçi ve öğrencinin sokaklara çıktığını açıklandı.

Kızıl Bayrak / Paris