BİR-KAR İşçi Komisyonu “Geçmişten bugüne işçi mücadelesi” konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Lufthansa, LSG, Wisag ve ASG işçilerinin yanı sıra, KPD Yeniden İnşa, MLPD ve Havaalanı işçi temsilcisi katıldı. İki dilde yapılan açılış konuşmasında işçi sınıfının mücadele tarihinden çıkarılması gereken dersler ve işçi mücadelesinin bugünkü durumuna vurgu yapıldı. İşçi sınıfının büyük zorluklarla ve ödenmiş ağır bedeller sonucu elde ettiği hakların, kapitalist düzen tarafından halen bastırılmakta olduğuna dikkat çekildi. Ardından Lewis Hain’in “19. yüzyılda çocuk işçiliği” konulu resim sergisi gösterildi.
Bir yoldaşın, Bertolt Brecht’in “Okumuş bir işçi soruyor” adlı şiiri seslendirmesinden sonra, sanayileşme sonrası İngiltere’de işçi sınıfının vahim yaşam ve çalışma koşullarından bir kesit sunan sinevizyon gösterildi. BİR-KAR temsilcisi tarafından yapılan konuşmada ise artan baskılar sonucunda ilk sendikalaşma mücadelesine değinildi. BİR-KAR temsilcisi ilk sendikalaşmanın işçi sınıfının mücadelesi sonucu elde edilmesine vurgu yaptı. Örgütlenme hakkının kazanılmasının zorlu süreçlerle gerçekleştiğine vurgu yaparak konuşmasını bitirdi. Konuşma aynı zamanda Almancaya çevrilerek dinleyicilere aktarıldı.
Verilen kısa bir aranın ardından, aralarında Wisag ve LSG işçilerinin olduğu katılımcılar söz aldılar. Yoğun ve canlı geçen ikinci bölümde, “İşçi sınıfının mücadele tarihinden bugüne çıkarılması gereken dersler ve güncel mücadele sorunları” ışığında görüş alışverişinde bulunan işçiler, sürdürmekte oldukları direnişlerini anlattılar.
Söz alan Wisag işçisi, mücadelelerinin sendika bürokratları tarafından ciddiye alınmadığını dile getirdi. Buna rağmen mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. LSG işçi temsilcisi ise, sendikal bürokrasiyi eleştirdi ve işçi temsilcilerinin işçilerin direnişleri adına hiçbir çaba göstermediğini ifade etti. Aynı zamanda LSG patronlarının işçileri bölmek için vaatlerde bulunduğunu ve direnişleri bölmeye çalıştığına işaret etti. İşçi sınıfının direnişlerdeki zaaflarının, bugünkü mücadelenin önünde bir engel teşkil ettiğini vurguladı.
KPD Yeniden İnşa İçin İşçi Birliği adına Heinz Klee söz alarak, çocuk işçiliğinin gösterilen sinevizyondan da ağır koşullarla bugün de devam ettiğine işaret etti. Kendisinden önceki konuşmacıların, direnişlerindeki engel ve sorunlara değinmelerine dikkat çeken Klee, “Kurtuluş işçilerin ellerinde” dedi. Yalnızca işçilere yönelik bir etkinliğin yapılmış olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Burjuvazinin üretim süreçlerini hızlandırmasının, mücadele tarihinin ilerlemesinde bir engel olduğunu ifade etti.
Söz alan MLPD temsilcisi ise, Almanya’da grev yapmanın önünde engeller olduğunu, fakat işçilerin meşru mücadele hakkının olduğunu ifade etti.
Bir diğer işçi ise, kapitalist patronların örgütlü bir sömürü sistemine sahip olduklarını ve bunun karşısında işçi ve emekçilerin de örgütlü mücadeleden başka bir alternatiflerinin olmadığını savundu
BİR-KAR temsilcileri, düzenlenen etkinliğin, sürekli bir işçi ve emekçi toplantısı kapsamında belli periyodlarla yapılacağını söylediler. 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemine ortak katılım çağrısıyla etkinlik sona erdi.
Kızıl Bayrak / Frankfurt