30’u otobüs şoförü olmak üzere, toplam 260 Wisag işçisi, Frankfurt Havaalanı’nda işten atıldı. İşçiler 7 aydır bu haksız ve hukuksuz işçi kıyımına karşı kesintisiz bir direniş sergiliyorlar.
Açlık grevinin de içerisinde olan onlarca eylem ve etkinlik yapan işçiler, 17 Haziran Perşembe günü, bir kez daha Wisag’ın Niederrad’daki genel merkezinin önünde bir protesto gerçekleştirdiler.
Şimdiye kadar yaptıkları 22. eylem olduğunu ifade eden işçiler, yaptıkları konuşmalarla Wisag kapitalistinin işçi düşmanı tutumunu bir kez daha teşhir ettiler. İşten çıkarılmalarına sebep olarak gösterilen tüm gerekçelerin yalandan ve bahaneden ibaret olduğunu belirten işçiler, asıl sebebin eski işçileri çıkararak, yerine aldıkları yeni işçileri daha ucuza çalıştırmak ve böylece daha fazla kar etmek olduğunu ifade ettiler. 17 Haziran’da gerçekleşen eylemde yakın zamanda işten atılan ASG işçileri de katılarak destek verdiler. Frankfurt Havaalanında bir Wisag ve Fraport ortaklığı olan ASG’de 87 işçi işten atılmıştı. Tıpkı Wisag işçileri gibi, çoğu uzun yıllardır çalışan bu işçilere de hiçbir tazminat ödenmeden kapı önüne konuldular. Bu işçiler, özellikle çıkışlarda, başında bazı Türkiyeli işçilerin bulunduğu İşyeri işçi temsilciliğinin işbirlikçi tutumuna değindiler. İşyeri temsilcilerinin yıllardır buraya çöreklenmiş biçimde işçi sınıfıyla yakından ve uzaktan bir ilgisinin kalmadığını, adeta bir çıkar çetesi gibi çalıştıklarını belirterek tepkilerini ortaya koydular. Öyle ki, söz konusu şahısların bazı işçilerin işlerini halletme vaadiyle işçilerden kendilerine kontratlı telefon almalarını dahi talep edecek derecede pervasızlaştıkları ikili konuşmalarda dile getiriliyor.
Eylem, konuşmalar, davullar ve düdük sesleriyle devam ederken, Wisag’ın tüm havaalanlarından sorumlu kişisi Michael Dietrich aşağı inerek işçilerin yanına geldi. İşçilerin ana kapıya fazla yaklaştıklarını, biraz geriye çekilmeleri gerektiğini söyleme bahanesiyle gelen şef, herhangi bir açıklamada bulunmadı. İşçilerin bir açıklama yapıp yapmayacağını sorması üzerine pişkince, “söyleyecek bir şey yok, her şey halloldu” diyerek geri gitti. Bunun üzerine işçiler kendisinin de bir sorumlu olarak açıklama yapmakla yükümlü olduğunu ifade ederken, yuh sesleriyle protesto ettiler.
Direnen Wisag işçileri tüm olumsuzluklara rağmen bir grup işçi, aylardır direnişi sabırla ve ısrarla sürdürüyorlar.
Wisag işçileri yaptıkları eylemin ardından Berlin’e hareket ettiler. 18 Haziran’da Berlin’de Schönefeld Havaalanında kendileri gibi Wisag tarafından işten atılan işçi arkadaşlarıyla buluşup orada ortak bir eylem yapacaklar. İşçiler 29 Haziran’da Frankfurt iş mahkemesinde görülecek olan davaya çağrı yaptılar.
Bir-Kar Wİsag direnişçilerinin eylemlerine katılırken, maddi zorluklarla karşı karşıya olan işçilerle dayanışmak amacıyla sembolik bir maddi bir destekte bulundu.
Kızıl Bayrak / Frankfurt