“Eylül vaka sayıları hepimiz için alarm çağrısı”

Afrika’da 41 binden fazla sağlık emekçisi enfekte oldu. Salgının Avrupa’daki seyri yeni zirveye doğru yol alındığına işaret ediyor; haftalık vaka sayısı 30 Mart haftasını geçti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Eylül 2020
  • 09:22

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü'nde Afrika'da 41 binden fazla sağlık emekçisinin Covid-19 ile enfekte olduğu bilgisini paylaştı. WHO, Avrupa için de uyarılarda bulunurken bulaş oranlarının “endişe verici” olduğunu kaydetti.

WHO, bu yıl pandemi sebebiyle Dünya Hasta Güvenliği Günü’nün temasını “Sağlık Emekçisinin Güvenliği: Hasta Güvenliği İçin Bir Öncelik” olarak belirledi. Bu yılki sloganı ise “Güvenli Sağlık Emekçileri, Güvenli Hastalar” oldu.

Afrika kıtasında 41 binden fazla sağlık emekçisi enfekte

WHO Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, Dünya Hasta Güvenliği Günü'nde açıklamalarda bulundu. Moeti, “WHO Afrika Bölgesinde 41.000'den fazla sağlık emekçisi, rapor edilen tüm vakaların yüzde 3,8’ini oluşturan COVID-19 ile enfekte olmuştur. Sierra-Leone ve Fildişi Sahili gibi bazı ülkeler, sağlık çalışanı enfeksiyonlarının oranını azaltmada ilerleme kaydetmiştir. Eritre, Ruanda ve Seyşeller gibi diğerleri, sağlık emekçileri arasında tek bir COVID-19 vakası kaydetmedi” dedi.

WHO’nun; ortaklarıyla, ulusal ve yerel yetkililerle işbirliği içinde Afrika’da Covid-19 enfeksiyonunu önleme ve kontrol için 50.000'den fazla sağlık emekçisine eğitim verdiğini belirten Moeti, 200 bin sağlık emekçisine de eğitim verilmesinin planlandığını söyledi.

WHO ise yaptığı açıklamada, Afrika hükümetlerini ve diğer paydaşları daha büyük yatırımlar yapmaya, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ve güvenliğine sürekli taahhütler vermeye çağırdı.

Afrika kıtasında koronavirüs vaka sayısı 1.380.000'i aştı. Pandemiden kaynaklı can kaybı ise 33 bini geçti. Vaka sayısının en yüksek olduğu ülke Güney Afrika olurken onu Mısır, Fas, Etiyopya ve Nijerya izliyor.

Avrupa’da bulaş oranları “endişe verici”

Salgının Avrupa kıtasındaki seyrine yönelik de açıklama yapan WHO, Avrupa'da Covid-19 bulaşma oranlarının "endişe verici" olduğu konusunda uyarıda bulunarak, haftalık olarak bildirilen vakaların artık pandeminin zirvesindekinden daha yüksek olduğunu ve kıtada “çok ciddi bir durumun” ortaya çıktığını söyledi.

WHO'nun Avrupa bölge direktörü Hans Kluge'ın yaptığı açıklamada Avrupa kıtasında geçen haftaki yedi günlük yeni vaka sayısının 305.054 olduğunu söyledi. 30 Mart haftasında ise bu sayı 264.675 idi.

Kluge Avrupa ülkelerinin yarısından fazlasının geçtiğimiz iki hafta içinde %10 veya daha fazla artış bildirdiğini söyledi.

“İlkbaharda ve yazın başlarında, katı karantina önlemlerinin etkisini gördük” diyen Kluge, “Çabalarımız, fedakarlıklarımız karşılığını verdi. Haziran ayında vakalar tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı. Bu Eylül vaka sayıları hepimiz için bir alarm çağrısı görevi görmelidir” dedi.

Kluge, kıtada pandemi sebebiyle önceki gün itibarıyla 226.524 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.