Fabrikalarda koronavirüs yayılıyor

Kocaeli’de Ford Otosan’da, Gebze’de Dostel Makina’da ve Tuzla’da bulunan Mata fabrikasında koronavirüs vakaları artıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2020
  • 09:45

Fabrikalar salgının merkezi olmaya devam ediyor. Çarkları ölümüne döndüren kapitalistler göstermelik önlemler ile krizin ve virüsün faturasını işçilere ödetmeye çalışıyor.

Ford Otosan’da göstermelik önlemler

Ford Otosan fabrikasında çalışan işçiler arasında koronavirüs vakaları görülmeye devam ediyor. Fabrika yönetimi iş yerinde sadece üretimin devam etmesi için önlemler alıyor. İşçilerin büyük bir bölümü ise, pandemiye karşı alınan önlemlerin göstermelik olmasına tepkili.

Fabrikada hastalanan işçiler olduğunda, bu bilgi diğer işçilere açıklanmıyor. Sadece hastalananla temaslı olanlar 14 günlük karantinaya gönderiliyor. Temaslılara ise semptom göstermediği için test yapılmıyor. İşçiler, genel müdür Haydar Yenigün’ün fabrika izinliyken söyledikleri ile şimdiki uygulamaların uyuşmadığını dile getiriyorlar. Yenigün üretime başlamadan önce işçilere; “üretimde proses aralarında boşluk bıraktık. İç içe çalışılmayacak” diye vaat etmişti ama üretimde şu anda herkes temas halinde çalışıyor.

İşçiler yaşadıkları durumu şöyle ifade ediyorlar; “İnsanlar yemeğe giderken sanki maratona hazırlanıyormuş gibi koştura koştura gidiyor. Çoğu yemekhane uzak diye bisküvi ya da evden getirdiği azıkla öğününü geçiştiriyor. Yemek molası yarım saat ama 20 dakikada yemeğini yiyip çıkmak zorundasın. Lokmalar boğazımıza diziliyor.

Dostel ve Mata’da koronavirüs vakaları

Koronavirüs salgını hızını kesmeden devam ediyor. Fabrikalar ise salgının adeta merkezi durumunda. Gebze’de bulunan Dostel Makina ve Tuzla’daki Mata Otomotiv’de çıkan son vakalar, işçilerin canının tehlikede olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Dostel Makina’da çalışan işçilere yapılan testler sonucunda pozitif sonuçların çıktığı, hasta işçiler ve temaslı işçilerin karantinaya gönderildiği belirtiliyor. İşçilere kimlerin koronavirüs olduğuna dair açıklama yapılmazken, fabrikada üretim devam ediyor.

Mata Otomotiv fabrikasında ise yalnızca Covid-19 testi pozitif çıkan işçiler karantina altındalar. İşçilerin verdiği bilgiye göre vaka sayısının 7 olduğu söyleniyor. İşçilere konuya dair açıklama yapılmazken, Covid-19 testi pozitif çıkan işçilerle temaslı ya da aynı bölümde çalışan işçilere test yapılmadı. Fabrikada üretim devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli, Tuzla