RJ: Engels anması engellenemez!

Bu yılki anma Engels’in mirasının unutulmayacağını ve devrimci mücadelenin engellenemeyeceğini bir kez daha kanıtladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Aralık 2020
  • 19:30

Revolutionärer Jugendbund (RJ-Avrupa DGB), polisin terör estirdiği ve bir RJ’liyi gözaltına aldığı “200 Sene – Friedrich Engels” anma eylemi ile ilgili açıklama yaptı. Almanca açıklamanın çevirisinin tamamı şöyle:

 

Hiçbir polis şiddeti Engels’i anmayı engelleyemez!

28 Kasım 2020 Cumartesi günü Engels İttifakı ile birlikte Wuppertal’da Engels anma eylemi düzenledik. Coşku ve mücadele dolu eyleme, korona koşullarına rağmen, yaklaşık 300 eylemci katıldı. Revolutionärer Jugendbund (Avrupa DGB) olarak, devrimci ve bilimsel sosyalizmin kurucularından Friedrich Engels’i 6 yıldır Wuppertal’da anıyoruz ve bugüne kadar eylemlerimiz polis tarafından hedef alınmamıştı. Ancak bu yıl beklenmedik bir şekilde, eylemin başlangıcından itibaren yoğun polis ablukasıyla karşılaştık.

Eylem öncesi Engels İttifakı, tüm korona koruma önlemlerini ayrıntılı olarak planladı ve özellikle gerekli mesafe ve maske önlemlerinin tüm katılımcılara önden iletilmesini sağladı. Buna rağmen polis hijyen önlemlerine uyulmadığı iddiasıyla eylemin başından itibaren defalarca eylemi dağıtmakla tehdit etti. Ancak çok küçük alana rağmen, mümkün olan en iyi şekilde mesafeler uygulandı. Hem eylem ekibinden gelen duyurular hem de eylem görevlilerinin çalışmaları ile disiplinli bir şekilde anma sürdürüldü. Salgın önlemlerini kendisi ihmal eden polis, insanlar için daha fazla alan yaratma ve alternatif olarak bir sokağı kapatma taleplerini de yerine getirmedi.

Eylemin başlamasından kısa bir süre sonra, ilk konuşma sırasında, bir grup polis eylemcilerin ortasına yürüdü ve iki eylemciyi kalabalığın içinden gözaltına almaya çalıştı. Diğer eylemciler öfkeli sloganlar atarak dayanışmalarını gösterdi. Polis kitlelerin direnişiyle karşılaşınca coplarla kitleye saldırdı, birtakım örgüt bayraklarını kırdı. Ancak kalabalığın gözünü korkutamayacağını anlayan polis, keyfi saldırıyı sürdürmekten kaçındı ve geri çekildi. Polisin haksız, keyfi ve sert müdahalesine tepki olarak eylem, özellikle baskıya karşı bir direniş işareti olarak kavgacı bir atmosferle başladı.

Yürüyüş boyunca polis ekiplerinin sayısı ve eylem üzerindeki abluka sürekli arttı. Polis bu şekilde, kalabalığı korkutmaya, sindirmeye ve başka bir saldırı için takviye sağlamaya çalıştı. Herhangi bir korkutma veya sindirme teşebbüsü başarısız oldu ve anma eylemi enternasyonal marşıyla başarıyla sona erdi.

Engels heykelin önünde son mitingin başlamasından önce, başta çıkan çatışma sebebiyle, polis bir RJ’li gözaltına alındı. Artan polis sayısı ve tehdidi eşliğinde, yeni saldırıları boşa düşürmek ve daha fazla gözaltı olmasını önlemek için tüm eylemciler birbirleriyle dayanışma içinde toplu ve örgütlü bir şekilde meydanı terk ettiler. Gözaltına alınan DGB’li birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Bu yılki anma eylemi Engels’in mirasının unutulmayacağını ve devrimci mücadelenin engellenemeyeceğini bir kez daha kanıtladı. Kapitalist sisteme, sömürü ve zulme karşı mücadele 200 yıl sonra bile yaşamaya devam ediyor. Çarpıtma Engels2020 projesiyle Wuppertal belediyesi de, baskı ve saldırılarını tırmandıran polis devleti de sınıfsız bir topluma doğru ilerlemeyi engelleyemez.

Dünya sarsılıyor - Friedrich Engels yaşıyor!