1 Mayıs'ta dünya sokakta!

Bütün ülkelerde işçi sınıfı 1 Mayıs'ı pandemi ve savaş gerekçesiyle artan sömürü ve hayat pahalılığı koşullarında karşılıyor. Bu yıl öne çıkan talepler ücretlerin artırılması, iş güvenliği ve barış.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 30 Nisan 2022
  • 09:10

Dünyanın pek çok ülkesinde kapitalistler pandemi ve savaşlardan kârlarını artırarak çıkarken, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşam ve çalışma şartları giderek zorlaşan işçi sınıfı, derinleşen sömürü ve yayılan çatışmaların ortasında 1 Mayıs 2022’yi karşılıyor. Tüm ülkelerde gerek ücret artışları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle gerekse hükümet politikalarına ve savaşlara karşı eylem ve mücadelelerde yerini alan işçiler, bu yıl 1 Mayıs’ı sokaklarda kitlesel kutlamaya hazırlanıyor.

İşte bazı ülkelerdeki 1 Mayıs hazırlıkları:

İngiltere: Savaşa ve işçi sınıfına saldırılara hayır

İngiltere’de emekçiler 1 Mayıs’ta, hayat pahalılığına ve düşük ücret zamlarına karşı sokağa çıkacak. Enflasyonun yüzde 7 olduğu ülkede birçok alanda ücretlere sadece yüzde 1 ila yüzde 3 arasında zam yapıldı. UNITE sendikasının açıklamasına göre irili ufaklı 70 grevin devam ettiği ülkede 1 Mayıs alanlarda karşılanacak. 800 liman işçisinin Dover ile Fransa’nın Calais kenti arasında sefer yapan P&O vapur şirketinde işten çıkarılıp, ardından yeni ve düşük ücretli bir sözleşme dayatılmasından sonra başlayan eylemler de 1 Mayıs alanlarına taşınacak.

Başkent Londra’daki 1 Mayıs yürüyüşü ise Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde başlayacak.

Türkiyelilerin de yoğun katılımının beklendiği 1 Mayıs öncesinde bir açıklama yapan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), “Savaşlara ve işçi sınıfına yapılan saldırılara karşı taleplerimizi hep birlikte 1 Mayıs alanlarında haykıralım” çağrısı yaptı.

Fransa: Macron’a hatırlatma günü

Fransa’da emekçilerin “Zenginlerin başkanı” dediği Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeniden seçildi. Önceki dönem liberal yasalarla işçi haklarına göz diken Macron’a karşı sosyal tepkinin ilk aşaması, seçimden bir hafta sonraya denk gelen 1 Mayıs günü sokaklarda başlayacak.

Fransa’nın hemen hemen her kentinde sokağa çıkacak olan milyonlarca kişi, ırkçı aday Marine Le Pen’e karşı verdikleri oyun Macron’un sosyal yıkım programını destekleme anlamına gelmediğini hatırlatacak.

Özellikle emeklilik yaşının 62’den 65’e çıkarılması planı, CGT’den CFDT’ye kadar tüm sendikal konfederasyonların tepkisini çekiyor. Yanı sıra, ücretlerde artış, çalışma saatlerinin azaltılması, taşeronlaştırmanın sona ermesi, memurlar için planlanan reformun iptal edilmesi talepleri 1 Mayıs’ta öne çıkacak. Aynı şekilde barış ve ırkçılığa karşı tepki de yürüyüşlere yansıyacak. 1 Mayıs’ın öne çıkan sloganı ise “Zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı harekete geçelim”

Yunanistan: İş, ekmek ve barış

1 Mayıs önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Yunanistan’ın bütün şehir ve kasabalarında kitlesel olarak kutlanacak.

Başkent Atina’da her zamanki gibi üç ayrı kutlama yapılacak. Konfederasyonlar Klatmonos Meydanında, Yunanistan Komünist Partisi ile PAME (Mücadelesi İşçiler Cephesi) gibi birçok sendika Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanında, meclis dışındaki sol partiler ve bazı sendika şubeleri ise Propilya Meydanında toplanarak miting yapacak ve sonrasında Meclise yürüyecekler.

Bu yıl “İş, ekmek, özgürlük” sloganına ek olarak emperyalist savaşların durdurulması talebi de ön plana çıkacak.

Savaşlara katılım politikalarının durdurulması, ücretlerin artırılması, işsizlik maaşının artırılması, temel ürünlerde zamların geri alınması, güvenceli iş talepleri de gündeme getirilecek.

Öte yandan PAME üyesi Yunanistan Ulusal İnşaat İşçileri Federasyonu, 13 yıl süren büyük mücadeleler, grevler ve eylemlerin ardından daha iyi koşullar ve yüzde 20’den başlayan maaş zamları içeren Toplu İş Sözleşmesinin 1 Mayıs öncesi imzalandığını duyurdu. Böylece Yunanistan'da inşaat işçileri 1 Mayıs’a önemli bir kazanımla girmiş oldular.

Lübnan: Ülkenin kurtuluşu işçilerin elinde

Son birkaç yıldır giderek derinleşen ekonomik krizin pençesindeki Lübnan’da da işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta sokağa çıkacak. Ülkede geleneksel olarak 1 Mayıs yürüyüşünü örgütleyen Lübnan Komünist Partisi, yayımladığı açıklamada, “Lübnan için bir kurtuluş varsa, o da ancak sizin elinizde; işçilerde, ücretlilerde, genç çiftçilerde, kadın ve öğrencilerde, profesyonellerde, sözleşmelilerde, emekli öğretmenlerde, işsizlerde; Lübnan’ı yaşanmaz bir ülke haline getiren iktidar sisteminin partilerinin zulmü nedeniyle ortaya çıkan krizde boğulan, küçük mevduatları yağmalanan ve zorla göç ettirilen tüm yoksul ve orta kesimlerde” denildi.

“Şu anki görevimiz, bankalar ve mali sermaye ile ittifak halindeki bu kayırmacı, mezhepsel iktidarın pençesinden kurtarmaktır” denilen açıklamada, Lübnan’a değişimin ülkedeki siyasi sistemin yapısının değiştirilmesiyle mümkün olacağının belirtildi. Açıklamada, “Mezhepsel seçim yasasıyla otoritesini yenilemeye çalışan bu sistemden kurtulma” çağrısı yapıldı. Ülkede 15 Mayıs’ta parlamento seçimleri yapılacak.

İspanya: İnsanca ücret ve eşitlik

İspanya’da sendikalar 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Genel İşçi Sendikası (UGT) ülke genelinde 60 yerde yürüyüş düzenleyeceklerini açıkladı. Sendika sitesinde yapılan yazılı açıklamada “Ücretlerin artırılması” ve “Daha fazla eşitlik” talepleri öne çıkıyor. Açıklamada iş yasasının iyileştirilmesi, onurlu istihdam, işten çıkış haklarında iyileştirme ve artan fiyatlar karşısında işçileri koruyacak yeni bir TİS yasası gibi talepler de gündeme getiriliyor.

Kadın, göçmen ve LGBT işçiler için çalışma yaşamında eşitlik talep edilen açıklamada, iş cinayetlerine karşı daha fazla işyeri güvenliği talep ediliyor.

İtalya: İş ve barış talebi öne çıkıyor

İtalya da 1 Mayıs’ın büyük şehirlerde çok sayıda yürüyüş ve etkinlikle karşılanacağı ülkelerden biri. 1 Mayıs 2022’nin öne çıkan sloganı ise “İş ve barış”. Ülkenin en büyük sendikaları “barış kasabası” denilen Assisi’de bir miting gerçekleştirecekler. Başkent Roma’da ise geleneksel müzik festivali olacak.

Ayrıca Taranto’da festival düzenlenecek. Toskana 1 Mayıs’ına bölgede birçok işçiyi etkileyen toplu işten çıkarmalara karşı tepkiler öne çıkacak.  İtalya’da Ukrayna savaşına karşı eylemleriyle dikkat çeken USB sendikal federasyonunun yaptığı açıklamada ise, “Salgının iki yılında zaten bozulmuş olan işçilerin koşulları, NATO yanlısı savaş politikalarının uygulanmasıyla daha da ciddi bir şekilde kötüleşiyor: Enerji, yakıt ve dolayısıyla temel malların maliyetlerindeki artış; ücretlerin ve satın alma gücünün düşürülmesi, işyerinde güvenlik önlemlerinin azaltılması, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikten başlayarak temel kamu hizmetlerinin daraltılması, silah üretiminden alınan vergilerin kaldırılması İtalya’nın NATO ve ABD’nin, Avrupa’ya ve gezegene yaymak istediği çatışmaya dahil olması için kullanılıyor” denildi. Açıklamada işçiler 1 Mayıs’ta USB saflarına çağrıldı.

Irak: İşçilerin birliği, ülkenin bağımsızlığı için...

Irak Komünist Partisi’nin yayımladığı 1 Mayıs çağrısında bu yıl işçilerin daha fazla çatışma, savaş ve dünya barışı için ciddi tehditler arasında 1 Mayıs’ı karşıladığına dikkat çekilerek, korona pandemisinin ağır faturasının da hâlâ işçilerin sırtında olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “Bugün, diktatörlük rejiminin değişmesi ve Irak’ın işgalinden 19 yıl sonra, ardı ardına gelen hükümetlerin yanlış politikalarının, kötü yönetimin, yolsuzlukların ve mezhepsel ve siyasi kotadan kaynaklanan krizlerin yansımalarının ağır yükünü işçiler ve emekçiler taşıyor” denilen açıklamada, bu yapının ülkenin içinden geçtiği kapsamlı yapısal krizi derinleştirdiği ve Irak’ı kurtaracak, halkın koşullarını iyileştirecek, bağımsızlığı ve egemenliği koruyacak bir çözüm bulamadığına vurgu yapıldı.

“Irak işçi sınıfının bugün hak ve kazanımlarına el konulması, örgüt ve sendikaların çabalarının dağıtılması bağlamında yaşadıkları, iktidardakilerin uluslararası çıkarları tatmin etmek için benimsediği neoliberal politikaları açıkça göstermektedir” denilen açıklamada tüm Iraklıların acı çektiği, güvensizlik ve işsizliğin arttığı, yoksulluk, suç ve uyuşturucunun yayıldığı bir zamanda, finans kurumları ile nüfuz ve güç sahibi kişilerin varlıklarını şişirdikleri belirtildi.

Acil görevler olarak ise, işçiler için onurlu bir yaşam sağlayacak yeni bir sosyal güvenlik ve emeklilik yasası, sendikal örgütlenme özgürlüğü sağlayacak yasal düzenleme, Irak işçi sınıfının ve sendikal hareketinin birliğinin sağlanması, demokratik hak ve özgürlüklerin savunulması, iş yasasının uygulanması, asgari ücretin yükseltilmesi, kadın işçilerin haklarının güvence altına alınması ve işyerinde eşitlik, çocuk işçiliğin ortadan kaldırılması gibi maddeler sıralandı.

Komünist parti açıklamasında bu görevlerin yerine getirilebilmesi için işçi sınıfı ile onun gerçek temsilcilerinin ve diğer ulusal ve demokratik güçlerin mücadelesinin önemine dikkat çekildi.

Evrensel / 30.04.22