DSÖ, aşı konusunda uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona aşılarının dağıtımında yoksul insanların dezavantajlı durumda olmasına karşı uyarıda bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Aralık 2020
  • 09:12

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona aşılarının dağıtımında yoksul insanların dezavantajlı durumda olmasına karşı uyarıda bulundu. Cuma günü korona krizi konulu sanal BM özel zirvesinde yaptığı konuşmada, “Fakir ve zayıf ülkelerin aşı için koştuklarında zenginler ve güçlüler tarafından ayaklar altına alındığı bir dünyayı kabul edemeyiz” dedi. Bunun küresel bir kriz olduğu ve aşının eşitsizliği daha da artıran özel bir mal olarak değil, küresel bir kamu malı olarak görülmesi ve kamu malı olarak paylaşılması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner, kriz nedeniyle artan eşitsizliği vurguladı ve Korona salgınının 2030 yılına kadar bir milyardan fazla insanın aşırı yoksulluktan muzdarip olmasına neden olabileceğini belirtti. Şu anda yüz milyonlarca insanın hayatta kalmak için mücadele ettiğini söyleyen Steiner, “Gerçekten Wall Street veya diğer finans piyasalarının korkmasını beklemek istiyor muyuz? Ya da uluslararası bir topluluk olarak birlikte çalışarak krize bir cevap bulabilir miyiz?”  sorusu eşliğinde BM Genel Sekreterinin bu konuda defalarca çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

23.9 milyar dolar eksik

WHO başkanı Ghebreyesus, bu aynı zamanda koruyucu ekipmanların, ilaçların ve her şeyden önce bir aşının küresel dağıtımı için de geçerli olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletlerin bu amaçla ACT Hızlandırıcı programını ve COVAX aşı ittifakını kurmuş olduğunu belirtti ve “Ancak bu programlar yeterince finanse edilmezse, cömert bir jestten başka bir şey değiller” dedi. Kısa vadede 4,3 milyar dolar eksikti ve gelecek yıl 23,9 milyar dolar daha eksik olacak diyen Ghebreyesus, bunun, G20 ülkelerinin şimdiye kadar geçirdiği 11 trilyon dolarlık teşvik paketlerinin yüzde biri bile olmadığına dikkat çekti.

Zengin ve yoksul arasında genişleyen bir uçurum uyarısında da bulunan Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pandeminin yanı sıra bazı ülkelerin başka sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti. “Yoksulluğa karşı aşı yok, açlığa karşı aşı yok. Eşitsizliğe karşı aşı yok. İklim değişikliğine karşı aşı yok” diye de ekledi.

Uluslararası toplumdan bıkkınlık

Özel toplantının ilk gününde, BM Genel Sekreteri António Guterres, uluslararası toplumun pandemiye verdiği tepkiden bıkmış olduğu gerçeğini gizlemedi. Şimdiye kadar 1,5 milyondan fazla ölüme ve 60 milyondan fazla hastaya neden olan virüsün her yerde aynı kötü şekilde şiddetlenmediğini vurgulayan DSÖ başkanı Ghebreyesus şunları ifade etti:

Pek çok ülke, işleyen halk sağlığı sistemleri yoluyla virüsün yayılmasını kontrol altına almayı başardı. Ancak bilim yerine komplo teorilerinin hakim olduğu, dayanışmanın yerine bölünmenin ve kişisel çıkar elde etmenin olduğu yerlerde de yayılmaya devam eder.”

"Pandemi bizi uzun süre meşgul edecek" diyen Guterres, Pandeminin sonuçlarının da on yıllar boyunca etkisini sürdüreceğine işaret etti. Aşıların hijyen önlemlerinin yerini almayacağını belirten Dünya Sağlık Örgütü, korona pandemisine karşı tek çare olarak yakında hazır olması muhtemel olan aşıların görülmemesi konusunda da uyarıda bulunuyor. DSÖ’nün en iyi hastalık uzmanı Mike Ryan Cenevre’de “Aşılar tek başına işe yaramayacak” dedi. Sağlıkla ilgili acil durumlar için WHO programını yöneten Ryan, sosyal mesafe, maske takma ve sık sık el yıkama gibi önceki birçok hijyen kuralına öncelikle uyulması gerektiğini vurguladı. Ryan, birçok ülkedeki sağlık sistemlerinin çöküşün eşiğinde olduğunu da söyledi.

İngiltere, Çarşamba günü BioNTech-Pfizer aşısını kullanmaya yeşil ışık yakan ilk Avrupa ülkesi oldu. İngiltere’de önümüzdeki Salı günü aşıların başlayacağı söyleniyor. Diğer bazı ilaç şirketlerinin geliştirdikleri aşıların da yakında onaylanacağı bekleniliyor.