Direnişçi Borbet işçileriyle devrimci sınıf dayanışması

BİR-KAR ve Devrimci Gençlik Birliği (RJ) tarafından gerçekleştirilen bu eylem, direnişçi işçiler tarafından coşku ve sloganlarla karşılandı. Eylem alanında BİR-KAR ve Devrimci Gençlik Birliği (RJ) adına işçilere yönelik konuşmalar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ocak 2023
  • 13:26

Almanya’nın Solingen şehrinde 21 yıldır jant üretimi yapan Borbet şirketinde çalışan IG Metal Sendikası üyesi 600 işçi, 28 Kasım 2022 tarihinde şaibeli bir “iflas” gerekçesiyle kıdem tazminatları gasp edilerek işten atıldılar. İşçiler, 25 Aralık tarihinden bu yana, işlerine geri dönebilmek ve gasp edilen haklarını alabilmek için fabrika önü başta olmak üzere şehir merkezinde ve şirkete bağlı fabrikaların önlerinde yaptıkları eylemlerle direnişlerini sürdürüyorlar. 

20 gündür direnen Borbet işçileriyle dayanışmak amacıyla, BİR-KAR ve Almanya Devrimci Gençlik Birliği’nden (RJ) sınıf devrimcileri, 13 Ocak günü fabrika önündeki direnişçi işçileri ziyaret ederek eylemli dayanışma gerçekleştirdiler. ‘Direnen Borbet işçileri yalnız değildir! İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!’ yazılı pankartla direniş alanına sloganlar eşliğinde yürüyen sınıf devrimcileri, direnişçi işçilere hitaben kaleme alınan bildiriyi dağıttılar. 

BİR-KAR ve Devrimci Gençlik Birliği (RJ) tarafından gerçekleştirilen bu eylem, direnişçi işçiler tarafından coşku ve sloganlarla karşılandı. Eylem alanında BİR-KAR ve Devrimci Gençlik Birliği (RJ) adına işçilere yönelik konuşmalar yapıldı. 

BİR-KAR adına yapılan konuşmada, sermaye sınıfının Almanya ve dünyanın her yerinde savaşın ve krizin faturasını işçilere ödetmek için çok yönlü saldırılarının devam ettiği, bugün Borbet işçilerini de haksız-hukuksuz bir biçimde sokağa atan Borbet tekeli tarafından yapılan saldırının bundan ayrı düşünülemeyeceği dile getirildi. Bütün bu saldırılar karşısında işçi ve emekçilerin tek seçeneğinin sınıfın birliğini sağlayarak kararlı bir direniş olduğu belirtildi. Borbet işçilerinin satılmış işçi temsilcilerinin ihanetine rağmen kendi komitelerini kurarak sürdürdükleri bu direnişin çok anlamlı olduğu ifade edildi. Son olarak, BİR-KAR çalışanı sınıf devrimcileri tarafından sınıf dayanışmasının bir gereği olarak direnişe her türlü desteğin verileceği ve birlikte mücadelenin daha da büyütülmesi çağrısıyla bitirildi.  

Devrimci Gençlik Birliği (RJ) adına yapılan konuşmada ise, kapitalist tekellerin ve Alman sermaye devletinin işçilere ve gençlere yönelik çok kapsamlı saldırıları örneklendi, bu direniş alanında işçilerle birlikte olmanın ve mücadeleyi birlikte yürütmenin kendileri için çok anlamlı olduğu dile getirildi. Her iki kurum tarafından yapılan konuşmalar ilgiyle dinlenirken, işçilerin dayanışma eyleminden duydukları mutluluk birlikte atılan coşkulu sloganlarla gösterildi.

Sınıf devrimcileri eylem alanında işçilerle sohbetlerinde kendi deneyimlerini anlattılar. Aynı zamanda sınıftan öğrenmeye özel bir önem gösterdiler. Yapılan sohbetlerde işçilerin mücadeleyi daha ileri boyutlara taşıyabilmek için birlikte aldıkları kararlar öğrenildi ve eylem planları hakkında öneriler dile getirildi. Direnişçi Borbet işçileri, mücadeleye kazanana kadar devam edeceklerini ifade ederken, önümüzdeki günlerde, eyalet parlamentosu ve otomobil tekelleri önündeki yapacakları eylemler için destek çağrılarını dile getirdiler.

Sınıf devrimcileri için çok anlamlı ve öğretici olan bu dayanışma eylemi direniş alanında çekilen ortak halaylarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Almanya