Borbet işçileri direnişlerini Parlamento önüne taşıdı!

Almanya’nın Solingen kentinde jant üretimi yapan Borbet tekelinin haksız, hukuksuz bir biçimde işlerine son verdiği 600 Borbet işçisi direnişlerini Parlamento önüne taşıdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Ocak 2023
  • 18:00

Almanya’nın Solingen kentinde jant üretimi yapan Borbet tekelinin haksız, hukuksuz bir biçimde işlerine son verdiği 600 Borbet işçisi, bir ayı aşkın süredir saldırıya karşı kararlı bir direniş gösteriyorlar.

İşçiler, kurdukları eylem komitesi önderliğinde bugüne değin hem fabrika önünde hem farklı alanlarda eylemler gerçekleştirdi. İşçiler 25 Ocak’ta Düsseldorf’ta bulunan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyalet parlamentosu önündeydi. Saat 13.00 de parlamento önünde bir araya gelen Borbet işçileri ve aileleri, işten atma saldırılarına karşı biriken öfkelerini eylem boyunca coşkuyla attıkları sloganlarla dile getirdiler.

300’den fazla işçinin katıldığı eyleme İG Metall sendikası, (İG BAU) inşaat işçileri sendikası, BİR-KAR, Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ) DİDİF, AGİF ve Alevi Birlikleri derneği destek verdi.

Eylemde, direnen işçilere hitaben konuşma yapan BİR-KAR temsilcisi, dünya çapında sermayenin işçi sınıfına yönelik çok kapsamlı saldırılarına dikkat çekerek sözlerine başladı. Devamında kapitalist sistemi saran krizlerin Ukrayna’daki emperyalist savaşla daha da derinleştiğini, bu kriz ve savaşların faturasının ise işçilere ödettirilmek istendiğini ifade etti. Yıllardır alınteri ve emekleri ile Borbet patronlarını zenginleştiren işçilere emeklerinin karşılığı olarak işten atmaların dayatıldığını buna karşı direnen işçilerin aynı zamanda diğer sınıf kardeşlerine yol gösterdiğini hatırlattı. İşçi sınıfının kapitalist tekellerin saldırılarına karşı direnişten başka bir seçeneğinin olmadığını belirten BİR-KAR temsilcisi, kazanabilmek için polisin vahşi saldırılarına rağmen Hamburg şehrinde militanca direnen liman işçilerinin mücadelesinin sermayenin saldırılarına karşı tutulması gereken yolu gösterdiğini vurguladı. Temsilci, BİR-KAR çalışanı işçiler olarak ilk günden itibaren Borbet işçilerinin yanında olduklarını ve sonuna kadar direnişi destekleyeceklerini belirterek sözlerini noktaladı.   

Eylemde işçilere seslenen, Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (RJ) temsilcisi ise, direnen işçilerin gençliğe ilham verdiğini, burada bulunarak direnen işçilerle birlikte mücadele etmekten onur duyduklarını, son ana kadar işçilerin kazanabilmesi için direnişe destek vereceklerini ifade etti.

Kurumlar adına yapılan işçilerle dayanışma konuşmalarının ardından eylem, atılan sloganlar eşliğinde birlikte çekilen halaylarla sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / Düsseldorf