Koç Hastanesi direnişçileri kazandı!

Koç Üniversitesi Hastanesi önünde direnen Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin direnişi 21. gününde taleplerin karşılanması üzerine kazanımla sonuçlandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Aralık 2022
  • 17:15

Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri direnişlerini 21. gününde kazanımla sonlandırdı. Dev Sağlık-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen işçilerin talepleri kabul edildi.

Direnişçi işçilerin kabul edilen talepleri şunlar oldu:

“-Tacizci müdür görevden alındı.

-Hırsızlık suçlamasıyla işten atılan Sedat Sonkaya’nın kodu değiştirildi.

-Çanta araması sonlandırıldı.

-Kıdem, ihbar ve sendikal tazminat hakları ödendi.”

Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri direnişi eylemle bitirdi. Eylemde DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslan, Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve SODAP temsilcisi Kezban Konukçu’nun yanı sıra direnişçi işçiler söz aldı. Konuşmaların ardından direnişçiler adına basın açıklamasını Semra Küçet okudu. 

Küçet, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde taşeron çalışmaya, tacize, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı Dev Sağlık İş'e üye olduklarını ve çeşitli nedenlerle işten atıldıktan sonra direnişe başladıklarını hatırlattı. Direnişte 21. günü tamamladıklarını belirten Küçet bu süreçte sendika ve hastane yönetimi arasında yapılan görüşmeleri aktardı.
Koç Holding'le yapılan görüşmelerde direnen 4 işçinin işe iade edilmesi konusundaki müzakere sürerken; Holding'in “bir başka iş yerinde işe iade” teklifini kabul etmediklerini belirten Küçet şunları söyledi:

“21 günün sonunda geldiğimiz son aşamada direnen üyelerimize sendikal tazminat dahil olmak üzere 16 maaş tazminat ödenmesini, daha önceden ödenen kıdem ve ihbar tazminatlarındaki eksikliklerin giderilmesini, ödenecek tazminatlardaki vergi yükümlülüğünü işverenin üstlenmesini, hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarılan işçi arkadaşımızın kodunun düzeltilmesini ve ihbar-kıdem-sendikal tazminatlarının aynı şekilde eksiksiz yatırılarak hak kaybının giderilmesini sağlayacak şekilde anlaşmaya vardığımız müzakereleri ve dolayısıyla Koç Üniversitesi Hastanesi direnişimizi sonlandırıyoruz.”

Direnişle dayanışma içinde olanlara ve kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Küçet, örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekerek Dev Sağlık-İş'te örgütlenmeye çağırdı. Küçet, şöyle devam etti: 

“Koç Üniversitesi Hastanesi'nde artık işçi arkadaşlarımıza çanta ve üst araması yapılmıyor. Tacizci müdür hiçbir şey olmamış gibi işinin başında değil; hastane sağlık işçisi kadın arkadaşlarımız için artık daha güvenli bir işyeri. Koç Üniversitesi Hastanesi'ndeki sağlık işçilerinin sesi artık daha gür, daha güçlü. Tüm kazanımlarımızın takipçisi olacağız. Koç Üniversitesi Hastanesi'ne sendika girecek, sağlık işçileri kazanacak. Koç'ta direniş kazandı! Sendika haktır, engellenemez! İnadına sendika inadına DİSK! Yaşasın sınıf dayanışması!”

Konuşmaların ardından direniş halayı çekildi. Polisin halaya tahammülsüzlüğü ve engelleme girişimine rağmen eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul