Borbet işçilerine dayanışma ziyareti

İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) çalışanları, Almanya’nın Solingen kentinde alüminyum araba jantı üreten IG Metal üyesi Borbet işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Kasım 2023
  • 18:30

İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) çalışanları, Almanya’nın Solingen kentinde alüminyum araba jantı üreten IG Metal üyesi Borbet işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. İşçiler, geçen sene (2022) aralık ayından itibaren işten atmalara karşı ve gasp edilmek istenen tazminatları için direnişlerini sürdürüyorlar. 

Ziyaret sırasında yapılan sohbetlerde işçiler, 28 Kasım 2022 tarihinde şaibeli bir “iflas” gerekçesiyle fabrikayı kapatmak isteyen işverenin, iş yeri temsilcisi ve aynı zamanda sendika temsilcisi olan kişiden imza aldığı, bu kişinin işçilere haber vermeden imza atmasıyla iş yerinin kapandığını anlattı. İşçilerin direnişte olduğu sürece ücretlerinin üç sene boyunca fabrika sahibi kapitalist tarafından ödenmesi gerekirken, iş yerinin kapatılmasından kaynaklı 2022 temmuz ayından itibaren gelirleri işsizlik kasasından ve kesintili olarak ödeniyor. 

Tazminatları için de direnen işçilerin anlattığına göre, yasal olarak çalışılan her yıl için 5 bin Euro tazminat ödenmesi gerekiyor. Başta işçileri kayda almayan patron, eylemlerin süregelmesiyle 5 ila 15 bin Euro arasında komik rakamlarda tazminat teklifi yaptı. 

Sohbet edilen işçiler arasında kimileri 11, kimileri 25, hatta 42 sene boyunca Borbet fabrikasında çalışanlar vardı. 25 senelik bir işçi, çalıştığı süreye göre 125 bin Euro tazminat alması gerekirken, patronun kendisine yaklaşık 13 bin Euro teklif ettiğini ve bunun tamamını alıp almayacağı konusunda şüpheli olduğunu aktardı. 

İşçilerin verdiği mücadele sayesinde Solingen yerel mahkemesi işten çıkarmaları geçersiz sayan bir karar aldı. Ancak kapitalistin yerel mahkeme kararına itirazı üzerine dava Duesseldorf’taki üst mahkemeye sevk edildi. 9 Ocak 2024’ten itibaren Düsseldorf’ta gerçekleşecek ilk duruşmaya işçiler şimdiden hazırlıklara başlamayı ve yapacakları faaliyetlerle kitlesel katılım sağlamayı planlıyorlar. 

Yaklaşık bir senedir mücadelelerini ve direnişlerini sürdüren işçiler, iki haftadan beri tren istasyonu veya Borbet fabrikası önünde yapmaya başladıkları eylemlerini sene sonuna kadar sürdürecekler. Seneye davanın taşınmasıyla beraber eylemler de Düsseldorf’ta sürdürülecek. 

Direnen işçiler, kapitaliste karşı verdikleri sınıf kavgasında kazanım elde etmenin yolunun mücadeleden geçtiğine emin olduklarını ve kazanım elde etmek için mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceklerini ifade ettiler. 

Son olarak direnen işçiler, 18 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek “25. Yıl: Devrimi ve devrimci birikimimizi savunuyoruz!” etkinliğine katılmaları ve direnişlerini orada anlatmaları için davet edildiler. 

Kızıl Bayrak / Solingen