Geçtiğimiz hafta içerisinde Vietnam’ın başkenti Hanoi’de Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) sanal zirvesi gerçekleşmişti. Zirvede 15 Asya-Pasifik ülkesinin imzaladığı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasıyla “dünyanın en büyük” serbest ticaret paktı kurulmuştu.
Bugün de, Malezya’nın ev sahipliğinde sanal olarak Asya-Pasifik Ekonomik Topluluğu (APEC) zirvesi başladı. Zirvede yaptığı konuşmada Çin devlet başkanı Xi Jinping, küreselleşmenin “geri döndürülemez” olduğunu belirterek, serbest ticareti teşvik etme vurgularına yer verdi.
Çin’in, çok taraflı ticaret sisteminin arkasında olmaya kararlı olduğunu söyleyen Xi Jinping, ülkesinin gümrük vergilerini düşüreceğini ve yeni serbest ticaret anlaşmaları arayacağını ifade etti. Çin ekonomisini açık tutmak istediğini ifade eden Xi, açıklığın bir ülkenin ilerlemesine izin verdiğini söyleyerek “Tarifeleri ve düzenleyici maliyetleri düşürmeye ve tüm ülkelerden yüksek kaliteli ürün ve hizmet ithalatını artırmaya devam edeceğiz’’ dedi. Yanı sıra ülkesinin daha kaliteli büyüme için çabaladığına işaret etti.
Xi konuşmasında koronavirüse karşı mücadelede de daha fazla işbirliği ve küresel ekonomiyi canlandırma çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Önce Amerika” politikasına atıfta bulunan Çin devlet başkanı, “Büyüyen tek taraflılık, korumacılık ve tacizin yanı sıra ekonomik küreselleşmeye tepki, dünya ekonomisindeki riskleri ve belirsizlikleri artırdı” dedi. Xi Jinping, 20 Ocak’ta göreve başlayacak ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’a doğrudan atıfta bulunmaktan kaçındı.
Washington ve Pekin yönetimleri arasındaki ilişkiler D. Trump’ın görev süresi boyunca önemli ölçüde kötüleşti. Bununla birlikte Çin, yeni seçilen ABD Başkanının yönetimi altında ilişkinin iyileşmesini bekliyor. Buna karşın Biden, seçim kampanyası sırasında Çin’e karşı “sert bir duruş” sergileyeceğini açıklamıştı. ABD yaptırımlar, ek gümrük vergileri vb. uygulamalarla ekonomik alanda da rekabeti kızıştırırken Çin, serbest ticareti teşvik etmek istediğini söylüyor. Korumacılığa, izolasyona ve ekonomilerin “ayrıştırılmasına” karşı çıktığını belirtiyor.
APEC’in 2 gün sürecek olan zirvesi, Çin ile diğer 14 Asya-Pasifik ekonomisi arasında dünyanın en büyük serbest ticaret paktının kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleşiyor. ASEAN zirvesinde geçen hafta varılan anlaşma 2,2 milyar insanı ve küresel ekonomik çıktının üçte birini kapsıyor. Çin ile kurulan Pakt, ASEAN’da yer alan on devletin yanı sıra Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Yeni Zelanda gibi ABD müttefiklerini de içeriyor.