Bulgaristan'da yolsuzluk ve yoksulluk protestoları

Borisov hükümetine karşı kitleler sokaklara çıkarak hükümeti “mafya”, “katil”, “istifa” şiarlarıyla protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Temmuz 2020
  • 23:59

Avrupa Birliği içinde yolsuzluğun en yaygın olduğu Bulgaristan'da yolsuzluk ve yoksulluğa karşı Perşembe günü başlayan protesto eylemleri haftasonunda da sürdü.

Yolsuzlukla suçlanan muhafazakar Boyko Borisov hükümetine bağlı polis güçleri, Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan yolsuzlukla mücadele sorumlusunu ve bir güvenlik danışmanını baskın yaparak gözaltına aldı. Baskınlarda çalışma ofislerinde arama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı çalışanları “yolsuzluk ve devlet sırlarına ihanet” iddiasıyla gözaltına alındı.

Yolsuzlukla suçlanan muhafazakar Borisov hükümetine karşı düzenlenen protestolarda, bu operasyonlarla Borisov yönetiminin yolsuzlukların üzerini kapatmaya çalıştığı vurgulanarak hükümet “mafya”, “katiller” denilerek tepki gösterildi. Hükümetin istifası talebiyle kitleler sokaklara çıktı. Başkent Sofya’da Cuma günü yapılan gösterilerde iki eylemci ve dört polis yaralanırken, 18 kişi gözaltına alındı.

Başsavcı Ivan Geşev'in de istifasını isteyen protestocular, başsavcıyı resmi kurumların temsilcileri ve yerel oligarklara yönelik soruşturmaları bilerek geciktirmekle suçluyor.

Cumhurbaşkanı hükümetin istifasını istedi

Cumartesi akşamı televizyondan yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ülkede günlerdir sürmekte olan hükümet karşıtı protestolara değinerek, “Hükümetin mafya karakteri, her yaştan ve her siyasi yönelimden Bulgarları, yasalara saygı duyulmasını talep etmeye itti” diye konuşarak hükümetin istifasını istedi.

Yolsuzlukla suçlanan Boyko Borisov ise, dünyanın “korkunç bir krizde” olduğu bu zamanlarda istifa etmeyerek görevde kalacağını vurgulayarak “istikrar” çağrısı yaptı.

Sosyal demokratlar ve sosyalistler tarafından desteklenen cumhurbaşkanı Rumen Radev ile yolsuzlukla suçlanan muhafazakâr başbakan Boyko Borisov arasında süren çekişmenin siyasal bir krize doğru evrilip evrilmeyeceğini gelişmeler gösterecek. Bununla birlikte pandeminin derinleştirdiği, su yüzüne çıkardığı krizlerle baskı, yoksulluk, işsizlik, rüşvet ve yolsuzluklardan bıkan halkların dünyanın dört bir yanında daha çok alanlara çıkması kaçınılmazdır.