AFP haber ajansına göre olaya yerel saatle sabah 3'te müdahale eden polis, ablukayı yarıp içeride mahsur kalan 100’den fazla siyasetçi, gazeteci ve personeli çıkardı. Polis birimleri bina çevresinde de kordon oluşturdu.
Mecliste mahsur kalan gazeteciler, binadan ilk olarak ekonomi, maliye ve çalışma bakanları ile Sosyalist Parti ve Türk nüfusunu temsil eden ortakları MRF üyelerinin çıkarıldığını doğruladı.
Bina yerel saatle sabah 5’te tamamen boşaltıldı. İş makineleri de protestocuların barikatlarını yıktı.
Protestoculara ve polise seslenen Bulgaristan Devlet Başkanı Rosen Plevneliev de “barışçıl ve medeni” olmaları çağrısında bulundu.
Plevneliev, “Protestoların başladığı günden bu yana ilk defa gerilime ve provokasyona tanık olduk. Hepimiz burada yaşıyoruz. Bu bizim ülkemiz ve ülkemizden biz sorumluyuz” dedi. Devlet Başkanı, ‘sakin olunması ve düzenin yeniden sağlanması’ çağrısında bulundu.
'Mafya', 'İstifa' slonganları atan eylemciler milletvekillerini taşıyan bir otobüsün binadan ayrılmasına engel oldu.
Fakat, protestocuların tepkisine rağmen Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski istifa etmeye yanaşmıyor.
Özür yetmedi
İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, bazı göstericiler ve polislerin hafif yaralandığını ve gözaltına alınanlar olduğunu belirtti. Bakan, binada mahsur kalan politikacılardan yaralanan olmadığını duyurdu.
Devlet televizyonu BNT’ye konuşan Meclis Sözcüsü Mikhail Mikov da şiddet olaylarını kınadı ve bugün yapılması beklenen meclis oturumunun iptalini istedi.
Mikov, “Düzen sağlanmalıdır. Meclis üyeleri hedef haline getirilmemelidir, hayatları ve sağlıkları tehlikeye atılamaz” dedi.
AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding de, eylemcileri desteklediğini açıkladı.
Canlı bir soru-yanıt toplantısına katılan Reding, Twitter hesabında, 'Bugün Sofya'dayım, yolsuzlukları protesto eden Bulgar vatandaşlarına destekliyorum' dedi.
Parlamento binasının dışındaki gerilim, kabine üyelerinin bütçe değişikliklerini ele aldığı sırada yükseldi.
Avrupa Birliği'nin en yoksul üyesi Bulgaristan, aylardır siyasi çalkantı içinde. Şu anda iktidarda bulunan hükümet geçen Mayıs ayındaki erken seçimle işbaşına gelmişti.
Son beş haftadır, sosyalistlerin liderliğindeki koalisyon hükümetine karşı başkent Sofya ve diğer kentlerde binlerce kişi eylem yapıyor.
Gösteriler tartışmalı medya patronu Delyan Peevski'nin istihbarat kurumunun başına getirilmesiyle başlamıştı.
Başbakan Plamen Oreşarkski daha sonra bu atamayı geri alıp, özür dilemişti. Buna karşın, protesto eylemleri devam etti.
BBC Türkçe / 24.07.13