Koronavirüs krizinin ağırlaştığı Brezilya’da faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro ve hükümetinin salgın politikalarına karşı halkın öfkesi büyüyor. Birçok şehirde Covid-19 enfeksiyonu riski nedeniyle araba konvoyları ile sermaye hükümetine karşı gösteriler düzenleyen kitleler Bolsonaro’nun görevden alınmasını talep etti. Göstericiler protestolarıyla parlamento üzerinde basınç uygulamayı hedeflediklerini dile getiriyor.
Protestolar “Oksijen yok, aşı yok, hükümet yok. Panelaço ... #BrasilSufocado.” şiarı ile tüm ülkede sosyal medyada duyuruldu.
“Frente Povo Sem Medo” (Korkusuz İnsanlar Cephesi) şiarıyla bir araya gelen sol örgütler, sendikalar ve halk hareketleri, kitleleri şehirlerde sokaklarda toplanmaya çağırıyor. Özgür Brezilya Hareketi (MBL) ve “Vem Pra Rua” (Sokaklara çık) gibi gruplar da ülke çapında eylem çağrısında bulundu.
Brezilya’da işçi ve emekçi kitlelerin öfkesi, ülkede henüz yaygın bir aşılama kampanyasının yapılmaması nedeniyle de büyüyor. Ayrıca, Amazon bölgesinin başkenti Manaus’ta ve ülkenin kuzeyinde Covid-19 hastalarını tedavi etmek için kullanılan oksijenin olmaması ve şimdiden onlarca kişinin bu nedenle yaşamını yitirmesi protestoları ateşledi.
Sağlık sisteminin sınırlarına ulaştığı Brezilya’da, Bolsonaro hükümeti aşılamaya başlayamadı. Bolsonaro, “köpeğine verebileceği” Çin aşısı hakkında aşağılayıcı sözler sarf ederken kitleler tarafından da tepkiyle karşılandı.
Manaus’un kritik bir durumda olduğunu kabul eden Bolsonaro, Temsilciler Meclisi’nde kendisine yöneltilen görevden alınması ile ilgili dilekçeleri ise küçümsüyor. Bolsonaro televizyona verdiği röportajında “Beni sadece Tanrı görevden alır, bana karşı somut hiçbir şey yok, beni çıkarmak için sahte haberler uyduruyorlar” diyerek pişkinliğini de gözler önüne serdi. Bolsonaro mecliste görevden alınmasını engelleyebilecek geniş bir tabana sahip ve buradan gelen rahatlığı ve umursamazlığıyla pişkinliğini sürdürüyor, tehditler savuruyor.
Bolsonaro, eyaletlerin ve belediyelerin, halk sağlığını korumak için kurallar ve düzenlemeler çıkarabilmesi gerektiği ile ilgili Yüksek Mahkeme’nin aldığı kararı da kendine hakaret olarak değerlendirdi.
Bu arada, Ulusal Sağlık Müfettişliği bir hafta önce iki aşının Astrazeneca / Oxford ve Coronavac’ın acil kullanımını onayladı. Coronavac, São Paulo eyaletinde Butantan enstitüsü ile işbirliği içinde Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirildi. Bolsonaro’nun liderliğindeki sermaye hükümeti, düzinelerce ülkede halihazırda kullanılan aşıların üreticilerini aramakta ayak sürüdüğü için de eleştirilerin hedefinde bulunuyor.
Brezilya, ABD ve Hindistan’dan sonra Covid-19 salgınının en yaygın olduğu ülke. 24 Ocak itibarıyla ülkedeki vaka sayısı 8.816.254’e, ölenlerin sayısı ise 216.445’e ulaştı.