Bolsonaro “insanlığa karşı suç işlemekle” itham edildi

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun Covid-19 salgınındaki tutumunu mercek altına alan Meclis Araştırma Komisyonu, Bolsonaro’nun “insanlığa karşı suç işlediğini” belirterek “cinayet” dahil bir dizi suçtan yargılanmasını talep etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ekim 2021
  • 23:01

Meclis Araştırma Komisyonu, Devlet Başkanı Bolsonaro ve kabinesinin salgındaki tutumunu ve politikasını araştırdı. Araştırma sonucunda, Bolsonaro ve hükümetinin korona salgınını yönetmedeki suistimaline ilişkin bir araştırma raporu yayınladı.

6 aylık araştırma sonucunda hazırlanan 1200 raporda Bolsonaro, “insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere” en az on ayrı suç ile itham ediliyor.

Bolsonaro hakkında dava açılması talebinde bulunan, senatörlerden oluşan Komisyon “Bolsonaro ve kabinesinin hataları yüzbinlerce kişinin ölümüne yol açtı” açıklaması yaptı. Raporda Bolsonaro diğer suçlamaların yanı sıra, “nüfusun büyük bir bölümünü kasten kitlesel enfeksiyon riskine maruz bırakmakla” suçlanıyor.

Basında çıkan ve rapora dayandırılan haberlere göre, beş eski/yeni bakan dahil, Bolsonaro’nun üç oğlu da dahil olmak üzere, yaklaşık 60 kişi aynı suçlarla itham ediliyor.

Bolsonaro’ya yargı desteği

Bolsonaro hakkında dava açılabilmesi için Başsavcılığın harekete geçmesi gerekiyor. Ancak Bolsonaro tarafından atanan ve destekçisi olduğu bilinen Başsavcı Augusto Aras’ın dava açması beklenmiyor. Böyle bir “yargı desteğine” sahip olan Bolsonaro için sözü geçen raporun şimdilik yasal bir “tehlike” teşkil etmediği belirtiliyor.

Mecliste yeterli çoğunluğa sahip olan aşırı sağcı, faşist Bolsonaro’nun görevinden azledilmesi de mümkün görünmüyor. Ancak raporun 2022 genel seçimlerinde yeniden devlet başkanlığına aday olacak olan Bolsonaro’ya “oy kaybettirebileceği” yorumu yapılıyor.

Salgın sürecinde desteğinin önemli bir bölümünü yitiren Bolsonaro’nun gelecek yıl seçimleri kaybedeceği yorumları yapılıyor. Eski Devlet Başkanı Lula da Silva’nın Bolsonaro’ya karşı açık ara önde olduğu belirtiliyor.

Bolsonaro, başından beri korona virüs salgının yaratacağı tehlikeleri görmezden geldi ve küçümsedi. Sokağa çıkma yasağı ilan etmesini talep eden sağlık bakanlarını dinlemedi. Üç sağlık bakanı bu nedenle istifa etti.

Varoşlarda mafya sokağa çıkma yasağı ilan etti ve kendisini “asayişi” sağlamakla görevli kıldı.

Bu nedenle yerel makamlarla sürekli karşı karşıya geldi. Kendi kabinesinde yer alan bazı bakanlar bile zaman zaman ona sırtını döndü.

Pandeminin başlangıcından bu yana Brezilya’da toplamda 600 bini aşkın kişinin koronadan öldüğü kayıtlara geçti. Senato Araştırma Komisyonu, sağlık personeli, salgında ölenlerin yakınları dahil, konuyla bağlantılı birçok kişi ve kurumu dinledi ve görüşlerine yer verdi. Bundan hareketle Bolsonaro ve kabinesini somut delillerle itham ediyor.

Güney Amerika ülkesi Brezilya, koronadan dünya çapında en fazla ölümlerin yaşandığı ABD’den sonra, ikinci sırada yer alıyor.