Kürt illerinde orman yangınları

Dersim'de orman yangınları sürerken Bingöl ve Urfa'da orman yangınları başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Ağustos 2021
  • 12:44

Dersim Hozat’ta Ovacık’a kadar yayılan orman yangını 14. gününe girerken merkez ve Ovacık ilçesi arasında yer alan Munzur Vadisi'nde bulunan Fırtına Veli Çeşmesi bölgesinde de orman yangını çıktı. Yangın, rüzgarın etkisiyle yayılıyor.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Dersim Hozat’ta başlayan yangının kontrol altına alındığını söyledi. Yangın bölgesini gözleme giden CHP heyeti ise 140 hektarlık alanın kül olduğunu söyledi.

CHP heyeti: Dersim'deki yangında 140 hektarlık alan etkilendi

CHP heyeti yangın bölgesine “güvenlik” bahanesiyle alınmadı. Uzaktan yapılan incelemeler ve yöre halkında alınan bilgiler sonrasında heyet adına açıklama yapan Veli Ağbaba şunları söyledi:

“Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre yangından 140 hektar civarında bir alanın etkilendiği söyleniyor. Bu çok büyük bir alan. Ama bu sadece bir iddia. Burada meşe olduğu için meşe olduğu için meşenin çama göre yanması biraz daha güç. Bizim gezdiğimiz bölgelerde ağaçlar da yanmıştı. Örtü tamamen yanmıştı. Ama buradaki durumu tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bölgeye gitmemize izin verilmedi. Bunu bilmemiz açısından milletvekillerinin bölgeye gitmesi lazım. Kamuoyunda kirli bilgiler varsa eğer bu süreci şeffaf yönetmekle yok edilir. Onun için bizim o bölgeye gitmemiz lazım. İnsanlar isyan ediyor. Buraya özgü bir durum gibi söylüyorlar. Ama tekrar belirtelim yangınlar kontrol altına alınmaya başlandı. Sosyal medyada bazı fotoğraflar geziyor. Onların bir kısmı gerçekçi değil bunu belirtelim.”

Ağbaba yangınlar tümüyle kontrol altına alınana kadar bölgede kalacaklarını ifade etti.

Bingöl Yayladere ve Urfa Halfeti’de orman yangını

Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Çikan ve Sarıtosun köylerindeki ormanlık alanda, bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü’ne bildirdi. Bölgeye gelen ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı.

Bingöl Valiliği'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada Çikan köyündeki yangının kontrol altına Urfa’nın Halfeti ilçesi Bazur (Bozyazı) Mahallesi’nde dün sabah saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına Urfa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti.

Bazur’da başlayan yangın kısa sürede Çeveka (Çebekoğlu) Mahallesi’ne yayılırken, yangının yerleşim yerlerine sıçramasından endişe duyan mahalle sakinleri kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalıştı.

İtfaiye ekipleri ve mahalle halkının çabasıyla yangın kontrol altına alındı.