Bretagne’da eğitim grevi

Fransa’nın Bretagne bölgesinde öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar “Sorumsuzlara izin vermeyelim! Acil olarak; geleceğimizi, işimizi ve eğitimimizi elimize alalım!” diyerek greve çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Ocak 2021
  • 08:45

Fransa’nın Bretagne bölgesinde eğitimciler dün greve çıktı. Lorient kentinde toplanan eğitimciler, sendika binasının önünden valiliğe kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 800 emekçinin katıldığı yürüyüşte grevciler ve öğrenciler pankartlarla yürüdüler.

Neredeyse bir yıldır sağlık krizinin yaşandığı süreçte, alınan önlemlerin yeterli olmadığı Fransa’da; politikacılar öğrencilerin ve öğretmenlerin yararına değil, kendi çıkarlarına yönelik hareket ettiler. Bu politikaların sonucunda eğitim niteliksizleşirken, okullar arası ve öğrenciler arası rekabet arttı. Aynı zamanda öğrenciler için bireysellik ve evde ekran başında yalnız ders çalışmada arttı.

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ve Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanı Frederic Vidal sorumsuz davranarak, geçen bir yılı verimsiz geçirip sağlık krizine karşı yetersiz önlemler aldılar. Tüm öğrenci, öğretmen ve araştırmacılar için daha düzgün ve nitelikli bir eğitim için hazırlık yapma imkanları varken kullanmadılar. Fransız Komünist Partisi’nin geçen yıl Mart ayında önerdiği acil durum planını da reddeden cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bakanları sorunlar yokmuş gibi politika yürüttüler.

Herkes için güvencesiz bir dönem olan ve sağlık krizi ile derinleşen sorunlar, eğitim sektöründe de kendini gösterdi. Öğrenciler için sınavların ve eğitimin niteliksizliğinin yanı sıra üniversiteye giriş reformlarıyla, öğretmenler ve araştırmacılar için ise çalışma saatlerinin ve ücretlerin düşmesiyle sorunlar büyüdü.

Tüm bu sorunlara karşı öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar “Sorumsuzlara izin vermeyelim! Acil olarak; geleceğimizi, işimizi ve eğitimimizi elimize alalım!” diyerek greve çıktı. Yürüyüş sırasında devletin politikalarının teşhir edildiği, taleplerin yer aldığı bildiriler dağıtıldı. “Geçirdiğimiz bu krizden bu politikalar sorumludur. Yerel politikacılar kamusal eksiklikleri örtbas ederken iyice derinleştirdiler” denilen bildiride şu talepler yer aldı:

Tüm seviyedeki öğrenciler için birincil ve ikincil okullarda olabilecek en iyi koşullarda eğitim planı yapılmalı, yıl içerisinde kadro açığını kapatacak sık işe alımlar yapılmalı, ücretler iyileştirilmelidir. Yıl sonu sınavları ile üniversite giriş sınavları ertelenmelidir. Üniversite sınavını geçen herkes tercihlerine göre üniversitede bir bölüme girebilmelidir. Krize karşı yardım fonu oluşturulmalıdır."

Eylemin ardından bölgedeki devlet hastanesine yüründü. Hastanenin otoparkını devlet yapmış olmasına rağmen, hastanenin ücret alması protesto edildi. Protestonun ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Fransa