Bolivya’da ‘Anti-Emperyalist Zirve’ başladı

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ağustos 2013
  • 07:15

Bolivya’da sivil toplum örgütleri, sendikalar ve yerli hakları savunucuları 3 gün sürecek ‘Anti-Emperyalist Zirve’de buluştu. Temmuz ayı başında Devlet Başkanı Evo Morales’in uçağına Avrupa üzerinde uçuş yasağı getirilmesi nedeniyle düzenlenen zirvede uluslararası hukuk ve ilişkiler alanındaki bir çok konuda tartışmalar yürütülecek.

Başkent La Paz’a 400 kilometre mesafedeki Cochabamba kentinde dün akşam başlayan zirveye aralarında Bolivyalı ve diğer Latin Amerika ülkelerinden sivil toplum kuruluşları ve sendika üyeleri ile yerli hakları savunucularının da bulunduğu bini aşkın kişi katılıyor. Devlet Başkanı Evo Moralez’in ve partisinin kalelerinden olan kentteki anti-emperyalist zirvede, siyasi, ekonomik ve toprak egemenliği, uluslararası antlaşma ve sözleşmeler ve dekolonizasyon gibi konularda tartışmalar yürütülecek. Zirvede, uluslararası hukuk kurallarını çiğneyen ülkeler ve hükümetlerine karşı alınacak tavırlar üzerine de tartışmalar yapılıyor.

“SAVAŞ DÖNEMLERİNDE BİLE GÖRÜLMEMİŞ BİR SKANDAL”

Anti-emperyalist zirvenin açılışında konuşan Bolivya Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia, Avrupa ülkelerinin Temmuz ayı başında Evo Morales’e uçuş yasağı getirmeleri skandalına değindi. Olayın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Garcia, “Dünya hükümetler arası ilişkilerin tarihi incelendiğinde, savaş zamanlarında dahi demokratik bir şekilde seçilmiş hiç bir devlet başkanı böylesine bir şekilde rehin tutulmadı” diyerek, Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz hükümetlerinin tavrının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Garcia, uçuş yasağı skandalı nedeniyle Morales ve beraberindekilerin yaşamlarının da riske atıldığına dikkat çekti. Cuma gününe kadar sürecek olan ve bir çok konferans ve panel düzenlecek olan zirvenin kapanışı Evo Morales’in de katılımıyla gerçekleştirilecek.

‘SNOWDEN’İ KAÇIRMA’ İDDİASIYLA HAVA SAHASI SAATLERCE KAPATILMIŞTI

2 Temmuz’da Rusya’nın başkenti Moskova’da katıldığı bir konferanstan ülkesine dönen Evo Morales’in uçağının Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz hava sahasını kullanması engellenmişti. Dünyada eşi benzeri az görülen bir skandala dönüşen yasak nedeniyle Morales’i taşıyan uçak Avusturya’nın başkenti Viyana’ya inmek zorunda kalmıştı. Skandal karar 13 saat boyunca sürmüş ve 3 Temmuz günü Morales’in Batı Avrupa hava sahasını kullanmasına tekrar müsaade edilmişti.

Olayın ardından açıklama yapan Fransa ve diğer ülke hükümetleri kararın, Amerikan gizli servislerinin dinleme skandallarını ortaya çıkaran ve Rusya’ya sığınan Edward Snowden’in uçakta olduğu şüphesi ile alındığını iddia etmişlerdi. Başta Bolivya olmak üzere bir çok Latin Amerika ülkesinde protesto edilen skandaldan dolayı Bolivya’dan özür dilenmişti.

Skandal üzerine harekete geçen Bolivya Hükümeti, uçuş yasağı getiren ülkeleri ‘uluslararası hukuku çiğnemek ve Morales’in hayatını tehlikeye atmaktan’ dolayı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne şikayet etmişti.

ANF / 01.08.13