“Bogdan Syrotiuk'u serbest bırakın” eylemleri

DEUK, Bogdan’ın tutuklanmasını protesto etmek ve serbest bırakılması talebiyle aynı anda farklı ülkelerde, Ukrayna büyükelçilikleri önünde eylemler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Haziran 2024
  • 14:00

ABD-NATO çıkarları için Şubat 2022’den beri Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna rejimi, savaş karşıtı ilerici-devrimci sesleri boğmaya çalışıyor. “Vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklanan Bogdan Syrotiuk Ukrayna rejiminin hedef aldığı sosyalistlerden bir oldu.

Dünya Sosyalist Web Sitesi Uluslararası Yayın Kurulu tarafından Bogdan’la ilgili yayınlanan açık mektupta şu bilgilere yer verildi:

“25 Nisan 2024’te Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Bogdan’ı, hem Ukrayna hem de Rusya hükümetlerine karşı ilkeli muhalefetini “Rusya yanlısı” olarak çarpıtarak uydurma bir “vatana ihanet” suçlamasıyla tutukladı. Aynı suçlamayı şu anda Ukrayna genelinde yasaklı olan Dünya Sosyalist Web Sitesi’ne de yönelttiler.”

Ukrayna hükümetine hitap eden mektupta şu ifadeler de yer aldı:

“Bogdan Syrotiuk, hükümetinizin hukuksuzluğunun bir kurbanıdır. Syrotiuk’un 25 Nisan’da tutuklanması, uluslararası medyada Ukraynalı işçiler ve gençler arasında savaşa karşı yükselen muhalefete ilişkin çok sayıda haberin çıktığı bir dönemde gerçekleşmiştir. Syrotiuk’a vatana ihanet suçlamasıyla komplo kurulmasının amacı açıktır: hükümetinizin Ukrayna’nın kapitalist seçkinlerinin ve emperyalist müttefiklerinin çıkarları doğrultusunda yürüttüğü savaşa karşı çıkanlara gözdağı vermek.”

Dördüncü Enternasyonal’in Uluslararası Komitesi (DEUK), Bogdan’ın tutuklanmasını protesto etmek ve serbest bırakılması talebiyle aynı anda farklı ülkelerde, Ukrayna büyükelçilikleri önünde eylemler yaptı. Eylemler sırayla İstanbul, Paris, Londra, Berlin, Washington D.C., Toronto, Canberra ve Sidney’de gerçekleştirildi.

Her eylemde DEUK’un bir temsilcisi Dünya Sosyalist Web Sitesi Uluslararası Yayın Kurulu’nun Bogdan’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan açık mektubunu okudu ve mektubu elçiliğe teslim etti ya da teslim etmeye çalıştı. www.wsws.org sitesinde yer alan haberde, Zelenski rejiminin elçilik/konsolosluk memurlarının birçok ülkede mektubu teslim almaktan imtina ettiği belirtildi.

Görüldüğü üzere Neonazilerle işbirliği yapan Zelenski de sol/sosyalist sesleri boğmak için “vatan haini” demagojisine sarılıyor. Oysa hiç kimse batılı emperyalistlerin çıkarları için Ukrayna’yı cehenneme atan Zelenski rejimi ve onun arkasındaki oligarklar kadar bu ülkeye ihanet edemez...

Kaynak: https://www.wsws.org/tr/articles/2024/06/14/lzym-j14.html