Atlas Okyanusu'nda 21 milyon ton plastik atık

İngiltere'de yapılan araştırmaya göre uzmanlar Atlas Okyanus'unda 21 milyon ton plastik atık olabileceğini tahmin ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ağustos 2020
  • 08:17

İnsan eliyle felakete sürüklenen ekosistem alarm veriyor. Küresel ısınmanın sonuçları her geçen gün ağırlaşırken, insanlık ekolojik dengeye zarar vermeyi sürdürüyor. Çevre kirliliği bu noktada ekolojiye en büyük zararı veren insan eylemlerinden biri. Son araştırmalar ise ortaya çarpıcı rakamlar koyuyor. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre uzmanlar Atlas Okyanus'unda 21 milyon ton plastik atık olabileceğini tahmin ediyor.

İngiltere Ulusal Okyanus Bilimi Merkezi, Atlas Okyanusu'nun ortasında yüzeyden 200 metre derinliğe kadar olan bölümde plastik atık araştırması yaptı. Nature Communications gazetesinde yayınlanan araştırmanın sonuçları ise okyanus kirliliğinin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Atlas Okyanusu’nda 21 milyon ton plastik atık olabilir

İngiltere kıyılarından Falkland Adaları'na kadar olan bölgede yapılan araştırmada her metreküp okyanus suyunda 7 bine yakın plastik parçacığı bulundu. Bu bilgiden hareketle uzmanlar okyanusta 21 milyon ton plastik atık olabileceğini tahmin ediyorlar. Bu miktarın yaklaşık bin konteyner gemisini doldurabileceği ifade ediliyor.

BBC News'e konuşan araştırmayı yürüten ekibin lideri Dr. Katsia Pabortsava tüm okyanustaki plastik atık miktarını okyanusun en fazla %5'lik kısmında yaptıkları mikro plastik kütle ölçümünden yola çıkarak tahmin ettiklerini ifade etti. “Daha önce okyanusa atıldığını düşündüğümüz plastik miktarı ile okyanusta bulduğumuz plastik miktarını dengeleyemiyorduk” diyen Pabortsava, “Çünkü küçük plastik parçalarını ölçemiyorduk” dedi.

Sıklıkla paketlemede kullanılan ve en çok kullanılıp atılan plastiklerin polimerlerine bakılan araştırmada, plastik parçacıkların ekolojik ve çevresel zararlarını ölçmeye yardımcı olması umuluyor.

Sahillerdeki en yoğun atık; maske

Manchester Üniversitesi'nden plastik kirliliği uzmanı Jamie Woodward, yeni araştırma sonuçlarının daha önce yapılan ve okyanuslardaki mikroplastik atıkların tahminlerin çok üzerinde olduğuna işaret eden araştırmaları doğruladığını ifade etti. Araştırmacıların 65 yıllık atıkları değerlendirdiklerini ve bu atıkların on yıllardır okyanus sularında yüzdüğünü belirten Woodward, “Bunun okyanusun tüm alanlarındaki kirliliğe olan etkisini anlamaya ihtiyacımız var. Çünkü bunlar on yıllardır okyanusun derinliklerindeydiler” dedi.

Öte yandan bazı çevreci gruplar tek kullanımlık maskelerin plastik atıklar içinde en sık karşılaşılan atık olduğunu bildiriyorlar. Gönüllü olarak sahilleri temizleyen aktivistler plastik torbadan daha fazla maske bulduklarını ifade ediyorlar.