Salgının kontrol altına alınamaması ve “vaka” sayılarındaki durdurulmaz artışla birlikte alınan göstermelik önlemlerden biri olan “restoran ve kafelerin çalışmasının kısıtlanması” binlerce kişiyi etkiledi. Hiçbir hazırlık ve destek sunulmadan işletmelerin kapatılmasıyla binlerce kişi işsiz kaldı ya da kısa çalışma ödeneğine mahkûm edildi.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin Hürriyet’e sunduğu rapora göre eğer destek verilmezse 35 bin işletme kapanacak, 700 bin kişi işsiz kalacak.
Rapora şu veriler yer alıyor:
“Yeme içme sektöründe 2 milyon kişi çalışıyor, sektörün 2019 yılı toplam cirosu 135 milyar tl, sektörde çalışanların işveren ve işçi payları için ödenen toplam bedel 56 milyar tl, sektörün ödediği yıllık KDV miktarı 14 milyar tl, sektörün kamuya katkısı 70 milyar TL, sektörün açılamaması ve destek verilmemesi halinde kepenk indirecek işletme sayısı 35 bin, sektörde çalışanların ortalama maaşı 3350 tl, tedbirlerin uzaması ve kapasite düşüşü nedeniyle işini kaybetmesi beklenen kişi sayısı 700 bin, vergi yapılandırması yapan ancak ödeme yapamama tehlikesi bulunan işletme sayısı 7 bin, Mart 2021-Mart 2022 arasında sektöre destek verilmemesi halinde kamunun kaybı 47 milyar tl.”