Kasım ayından bu yana Alman Demiryolları (DB) ile Alman Makinistler Sendikası (GDL) arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri bu hafta başında GDL'nin geri adım atmasıyla sonuçlandı.
Yapılan anlaşmaya göre makinistler için haftalık çalışma süresi 35-40 saat aralığında olacak. DB'de vardiyalı çalışanlar 2026’dan itibaren haftalık çalışma sürelerini kademeli olarak düşürebilecekler. Haftalık çalışma süreleri 2026’da 37, 2027’de 36, 2028’de 35,5 ve 2029’da 35 saate düşebilecek. 2027'den itibaren çalışma sürelerini düşürmek isteyen çalışanların önceden başvuruda bulunması gerekiyor. GDL talep ettiği çalışma sürelerinin otomatik olarak düşürülmesi talebinden geri adım attı. Çalışma süresini düşürürüp mesai yapanların saat ücretlerine ise komik bir “zam” yapıldı. Daha önce 38 saatlik sözleşmeye dayalı çalışma süresi ile 40 saate kadar çalışmak zaten mümkündü. Bu da saat başına yaklaşık yüzde 2.6'lık bir ücret artışıyla sonuçlanıyordu. Yeni anlaşmaya göre fazla mesai için yüzde 2.6 yerine ilave saatler için ücrette yüzde 2.7'lik bir artı(!) olacak.
1 Ağustos 2024’te 210, 1 Nisan 2025’te 210 Euro olmak ücretlere toplamda 420 Euro zam yapılacak. Ayrıca iki aşamada toplamda 2850 Euro enflasyon denkleştirme ödemesi yapılacak. Ücretlere ilişkin toplu sözleşme 26 aylık bir süreci kapsıyor ve 31 Aralık 2025 tarihinde sona erecek. Anlaşmaya göre çalışanların ücretlerinde dokuz ay boyunca ücret artışı olmayacak. Oysa toplu pazarlık turunda* GDL, reel ücretlerdeki kaybı en azından kısmen telafi etmek için on iki aylık bir dönem için aylık 555 avroluk bir ücret artışı talep etmişti. Şimdi ise 26 aylık bir dönem için 420 Avro. Bu artışın ilk dilimi olan 210 Avro ancak TİS görüşmelerinin başlamasından dokuz ay sonra 1 Ağustos 2024'te, İkinci dilim olan 210 Avro ise 1 Nisan 2025'de ödenecek.
GDL ayrıca şebeke iletişimi ve bakımında çalışan binlerce işçiyi de toplu sözleşme anlaşmasının dışında bıraktı. GDL şimdi diğer demiryolu şirketleriyle daha önce yaptığı çalışma saatlerinin kısaltılması anlaşmasını da Deutsche Bahn'daki anlaşmaya uyarlayacak, yani çalışma saatlerinin azaltılmasını bir yıl daha erteleyecek.
TİS görüşmeleri boyunca altı kez grev yapıldı. İki kısa süreli uyarı grevini Ocak ayında birkaç gün süren iki grev izledi. Şubat ayında görüşmelerin yine başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından GdL başkanı Weselsky baskıyı artırmak için tam bir grev yapmak yerine bundan böyle grevlerin çok daha kısa sürede duyurulacağını açıklamakla yetindi. Ancak grevler, 48 saat öncesinden haber verilerek alışılagelmiş bir şekilde gerçekleştirildi. Sadece bir defa yolcu taşımacılığı grevi başlamasından 30 saat önce duyuruldu.
GDL bürokratlarının ayak oyunlarını aşamayarak süreli ve sınırlı uyarı grevleriyle DB'na çalışma süresinin kısaltılması taleplerini çok geri bir seviyede de olsa kabul ettiren demir yolu çalışanları taban örgütlerini kurup grev inisiyatifini ellerine alıp sektörü kapsayan tam bir grev yapmaları durumunda çok daha fazlasını kazanabilirlerdi. Ancak son on yıllardır grev çadırları kurma alışkanlığını sendika bürokratlarının marifetiyle yitiren işçiler bu çatışmalardan geçip öğrenerek sınıf refleksini geliştirecektir.
Uzun soluklu, sabırlı sınıf çalışma yerine parlamentarizm budalalığı ve kendi ufuksuzluklarının tutsağı oldukları için sendikal bürokrasinin eteklerine tutunan kimi yerli ve göçmen sol çevreleri tarafından militan sendikacı olarak övgülere gark edilen GDL başkanı Weselsky gibilerle ancak bu kadar oluyor. Sınıf çatışmasının hedefine ulaşması için, işçi sınıfı ve samimi devrimciler öncelikle bu çürümüşlükten ve bu çürümüşlüğe soldan omuz veren sahte dostlarından (!) kurtulmalıdır.
*Sendika, başta makinistler olmak üzere demir yolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme talep ediyor. GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35 saate düşürülmesini istiyor.
BİR-KAR İşçi Komisyonu