Yeni bir savaşlar döneminin içerisinde olduğumuz bugünün dünyasında, emperyalizm çağının en temel olgusu olan büyük emperyalist devletler arasındaki paylaşım ve nüfuz mücadeleleri şiddetlenerek devam ediyor. Bu mücadeleye görülmemiş boyutlara varan militarizm ve silahlanma yarışı eşlik ediyor.
Silahlanma yarışını ve artan savaş tehlikesini kapitalizmin doğasından ve emperyalizmin egemenlik ve paylaşım mücadelesinden bağımsız ele almak mümkün değil. Emek sömürüsü üzerinden elde kâra dayalı kapitalist özel mülkiyet düzeninde kapitalist rekabet ve emperyalist hegemonya mücadeleleri keskinleştikçe bu kendisini dolaysız olarak militarizm ve artan silahlanma yarışında da gösteriyor.
Bugün bütün emperyalist güçler kendi cephelerinden hummalı bir silahlanma yarışı içindedirler. Çünkü onlar, önümüzdeki yıllarda nüfuz mücadelelerinin daha da sertleşeceğini, yeni paylaşım mücadelelerinin kaçınılmaz olacağını ve bu mücadelede emperyalist güçlerin ancak kendi savaş güçleri ölçüsünde söz ve pay sahibi olacaklarını çok iyi bilmektedirler. Bunun için de -yeryüzünde bir milyar insan açlıkla boğuşurken- onlar, trilyon dolarları silahlanmaya ayırıyorlar.
ABD Senatosu yaklaşık iki hafta önce 777 milyar dolarlık bir savunma harcaması yasasını onayladı ve tasarıyı nihai onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderdi. Senato, resmi olarak Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak bilinen tasarıyı 11’e karşı 88 oyla onaylamış ve hem Demokratlar’dan hem de Cumhuriyetçiler’den güçlü destek almıştı.
Onaylanan bütçenin 740 milyar doları Pentagon’a, 27 milyar dolar da Enerji Bakanlığı’na gidecek biçiminde onaylanmıştı. Demokrat başkan ve Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde kıdemli Cumhuriyetçi Senatörler Jack Reed ve James Inhofe, “Bu tasarı, müttefiklerimize ABD’nin güvenilir bir ortak olmaya devam ettiği ve hasımlarımıza da ABD ordusunun dünya çapında çıkarlarımızı savunmaya hazır ve yetenekli olduğuna dair açık bir mesaj gönderiyor” demişti. Ancak insan hakları grupları ve ilerici ABD’li milletvekilleri, paranın sosyal programlara harcanabileceğini savunarak kararı sorgulamışlardı.
Biden da onayladı
ABD Başkanı Joe Biden, 770 milyar dolar savunma harcamasına imkan veren 2022 mali yılı için hazırlanan Ulusal Savunma Yetki Yasası’nı imzaladı.
Biden yaptığı açıklamada, “Yasa askeri personel ve aileleri için yaşamsal faydalar sağlayacak ve adalete erişimi güçlendirecek. Bunun yanı sıra ülkemizin ulusal savunmasını desteklemek için önemli yetkiler de içeriyor” ifadelerini kullandı.
2022 yılı savunma bütçesi geçen yıldan yüzde 5 civarında daha fazla yetki içeriyor. Bütçede askeri personel için yüzde 2,7 ücret artışı, daha fazla uçak ve gemi satın alınması yer alıyor. Bütçe ayrıca, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin desteklenmesi amacıyla oluşturulan Ukrayna Savunma Yardım Girişimi için 300 milyon dolar ayırıyor. Avrupa Savunma Girişimi için 4 milyar dolar ve Baltık Güvenlik İşbirliği için 150 milyon doların yanı sıra jeopolitik tehditlerle başa çıkma stratejilerini de içeriyor.