ABD’de protestolara yönelik tutuklama terörü

Amerika'da ırkçılık karşıtı gösterileri örgütleyen 6 kişi evlerine yapılan baskınların ardından tutuklandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Eylül 2020
  • 08:23

Amerika’da ırkçılığa karşı yükselen hareket tutuklama terörü ile bastırılmak isteniyor. Yaz aylarında Washington’da gerçekleşen polis terörü karşıtı eylemlerin örgütleyicileri arasında bulunan ve 4’ü Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL) üyesi 6 kişi önceki gün ev baskınları ile gözaltına alındılar. “Adam kaçırmaya teşebbüs”, araba yakma iddialarıyla gerçekleşen gözaltılara ilişkin açıklama yapan PSL tutuklamaların politik olduğuna dikkat çekti.

Irkçılık karşıtı eylemleri örgütleyen 6 kişi tutuklandı

Aurora ve Denver'daki gösteriler, George Floyd'un ölümünden sonra Mayıs ayında başladı. Yaz boyunca devam eden eylemlerde Aurora'da Elijah McClain'in ölümünün ardından protestolar “McClain için adalet” talebiyle devam etti. 19 yaşındaki siyahi McClain, Ağustos ayında Aurora polisi tarafından gözaltına alındıktan ve sağlık görevlileri tarafından sakinleştirici olarak ketamin uygulandıktan sonra polis gözetiminde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Black Lives Matter hareketinin bölgedeki örgütleyicileri arasında olan PSL üyeleri, yaz aylarında gerçekleşen eylemlerle ilgili olarak önceki gün evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı.

PSL’nin verdiği bilgiye göre, tutuklanan 6 kişiden 4'ü üyesi . Russell Ruch, Home Depot adlı yapı marketinin otoparkında gözaltına alınırken, Lillian House bir saat sonra araba kullanırken beş polis arabası tarafından kuşatılarak ve Joel Northam öğleden sonra evi basılarak gözaltına alındı. Eliza Lucero'nun tutuklanması ile birlikte bir gün içinde 4 kişinin tutuklandığı açıklandı. Tutuklanan diğer iki kişinin isimleri ise Trey Anthony Quinn ve Terrance Terrell Roberts.

PSL: Savaşacağız ve kazanacağız

PSL suçlamalara karşı Cumartesi günü eyalet başkentinde protesto çağrısında bulundu. PSL'den Marissa Sanchez, “İnsanlar öncüleri savunmak için bir araya geliyor” dedi. Sanchez, bu saldırıyı ve  tutuklamaları sona erdirmek için kitlesel bir hareket inşa ettiklerini söyledi. PSL, aynı zamanda tutuklananların serbest bırakılması ve destek için imza ve bağış kampanyası başlattıklarını duyurdu.

PSL adına yapılan açıklamada, “Büyük Black Lives Matter protestoları düzenledikleri için, tuhaf ve gülünç olan 'adam kaçırma' suçlaması da dahil olmak üzere birçok ciddi suçla ve birçok kabahatle karşı karşıyalar” dedi. “Bu, tüm harekete ve PSL'ye yönelik büyük bir siyasi saldırıdır” denilen açıklamada, Denver’daki ırkçılık karşıtı harekete, Black Lives Matter hareketine ve PSL'ye yönelik bu saldırının, doğrudan Beyaz Saray'dan, valinin konaklarından ve ülke çapındaki yerel polis şefleri ve polis birimlerinden gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

ABD'deki eylemlere yönelik polis baskılarının teşhir edildiği açıklamada son olarak “Denver organizatörleri herhangi birimiz olabilir ve hepimiz birlikte durmalıyız. Geçmişteki her toplumsal hareketin böyle bir baskıya maruz kaldığını biliyoruz ve bununla tekrar yüzleşmek için ayağa kalkacağız. Savaşacağız ve kazanacağız” denildi.