Breonna Taylor için eylemler

ABD’de evinde öldürülen 26 yaşındaki siyah Breonna Taylor'un davasından çıkan karar sonrası bir çok kentte eylemler düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Eylül 2020
  • 13:29

ABD’de 13 Mart'ta evinde polis kurşunlarının hedefi olan 26 yaşındaki siyah Breonna Taylor'un davasından çıkan sonuç protesto edildi. 26 yaşındaki acil tıp teknisyeni siyahi Breonna Taylor, 13 Mart'ta polisin evine yaptığı baskında yatak odasında vurularak hayatını kaybetmişti. Gerçekleşen davada bölge başsavcısının Taylor'u katleden polisler için cezaya yer görmemesi öfke ile karşılandı. Karar sonrasında gerçekleşen eylemlerde Louisville'de 2 polis vurulduğu iddia ediliyor. Ülkenin pek çok yerinde eylemler Taylor için gerçekleştirildi.

Taylor’ı katleden polislerden sadece birinin suçlandığı davada suçlanma nedeni “cinayet” olmadı. Davada iddianame komşu apartmanlardaki insanların tehlikeye atılmasına ilişkin oldu. Breonna Taylor'ın ailesini temsil eden sivil haklar avukatı Ben Crump, büyük jüri duyurusunu "çirkin ve saldırgan" olarak nitelendirdi. Crump, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada suçlamalardan hiçbirinin doğrudan Taylor'un ölümüne sebep olan ölümcül atışla ilgili olmadığını belirtti. "Brett Hankison’un davranışı komşu apartmanlarda yaşayanlar için kötü niyetli bir tehlike oluşturuyorsa, Breonna Taylor’un dairesinde de bir tehlike oluşturmalıydı. Aslında, kötü niyetli bir cinayet olarak hükmedilmeliydi” dedi.

Dört bir yanda protesto gösterileri yapıldı

George Floyd'un polis tarafından katledilmesinin ardından başlayan gösterilerde Taylor için de adalet talebi yükseltiliyordu. Dün görülen davanın ardından çıkan karar öfke ile karşılandı. Kararın ardından gerçekleşen eylemleri durdurmak için üç gün boyunca 21.00- 06.30 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağına rağmen sokakları dolduran eylemciler kararı protesto ederken “Taylor için adalet” talebini yükselttiler.

Protestolar sadece Louisville ile sınırlı kalmadı. Amerikan basının verdiği bilgilere göre bir düzine şehirde insanlar sokaklara çıkarak kararı protesto etti.

Seattle'da gerçekleşen eylemlerden biri şehir merkezindeki Westlake Park'ta başlayıp adliyenin önünde Taylor için bir nöbetle sona erdi. Bunun dışında, Capitol Hill'deki Cal Anderson Park'ta iki ayrı miting düzenledi.

Denver'daki protestolarda kitlenin üzerine araba sürüldü. Yaralanan olmazken, bir kişinin gözaltına alındığı bilgisi yansıdı.

Atlanta'daki yüzlerce insanın katıldığı eylemde polis saldırdı ve kitlenin üzerine kimyasal gaz sıkıldığı kaydedildi.

“Black Lives Matter” eylemlerinin merkezi konumundaki Portland'da ise çok sayıda kişi eyleme katıldı.

Taylor öldürüldü ve sistem omuz silkti

Pulitzer Ödülü sahibi siyahi Robin Givhan ise bu sabah Washington Post'ta yazdığı yazıda Başsavcı Cameron'u eleştirerek Cameron'un sistemi aklamak adına hareket ettiğini teşhir etti. "Cameron bir formalite olarak ama aynı zamanda bir tür zırh olarak 'Bayan' unvanını kullandı" diyen Givhan sözlerini "Bu nezaket, Taylor'a ve ceza adaleti sistemine olan saygısının kanıtı olacaktı. Başlık aynı zamanda sistemin 26 yaşındaki siyah kadının hayatının değerine kayıtsızlığını da zayıf bir şekilde örtecekti" diye sürdürdü. Başsavcı Cameron'un ölümü "trajedi" olarak nitelemekle yetindiğine de değinen Givhan, "Taylor öldürüldü ve sistem omuz silkti" ifadelerini kullandı.