Pentagon: Türkiye S-400’leri kabul etti, F-35 alamayacak

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Orgenaral Mark Milley, düzenledikleri basın toplantısında Türkiye’nin F-35 alamayacağının altını çizdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Aralık 2019
  • 21:47

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasıyla ABD ve NATO ile arasında yaşanan kriz devam ediyor. Bugün de ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) ABD emperyalizminin temsilcilerinin düzenlediği basın toplantısında konu gündeme geldi.

Pentagon’da ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley tarafından düzenlenen basın toplantısında, ABD ve NATO’nun Türkiye ile ilişkileri, S-400 krizi üzerinde duruldu.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin NATO ortaklığını hatırlatarak, mevkidaşı Hulusi Akar’la sürekli görüştüğünü belirtti veS-400’leri kabul ettiler bu da F-35’leri almayacaklar demektir” diye ekledi.

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın “Gerekirse İncirlik ve Kürecik’i kapatırız” yönündeki açıklamasıyla ilgili de konuşan Esper, “Bunun nedeni nedir ve ne kadar ciddi olduklarını anlamak için görüşmem gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’yi NATO’ya yaklaştırmak istediklerini söyleyen Esper, Çünkü kabiliyetli bir orduları var ve uzun yıllardır müttefikimizler” dedi.

Bizim başlıca rakiplerimiz Çin ve sonra Rusya”

Basın toplantısında Türkiye ile ilişkilerin dışında, ABD’nin Suriye, Afganistan politikaları, Çin ve Rusya ile rekabet gibi konular da değerlendirildi. Esper, ABD’nin Suriye’deki varlığıyla ilgili soruya, hedeflerini dile getirerek “IŞİD’in ülkede yerel güçlerce kontrol altına alınmasını sağlamak ve diğer ABD müttefiklerinin bu amaca katkı sağlamasını temin etmek olduğunu” diye cevap verdi.

Konuşmasında, ABD’nin önceliğinin Çin ve Rusya ile rekabet olduğunun altı çizilen ulusal savunma strateji belgesini hatırlatan Esper, Çin ve Rusya’ya karşı hedeflerini şöyle ortaya koydu:

“Bizim başlıca rakiplerimiz Çin ve daha sonra ise Rusya. Dolayısıyla benim amacım Suriye olsun veya Afganistan olsun, asker sayımızı buralardan düşürüp ülkeye getirip daha büyük görevler için tekrar eğitmek veya onları Hint-Pasifik bölgesine konuşlandırmaktır.”

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de Afganistan’da Taliban’a karşı “rasyonel mantıklı bir zafer” şansları olmadığını yıllardır ifade ettiklerini öne sürerek, “Afganistan’da Taliban’la tek bir çözüm yolu var. Afganların kendi aralarında bir çözümü olmak zorunda” ifadelerini kullandı.