ABD Kaliforniya’da orman yangını hala devam ediyor

Emperyalist sitemin dünya jandarması olan ABD koronavirüse karşı mücadelede yaşadığı utanç verici başarısızlığın ardından, yangınları söndürme konusunda da aciz olduğunu gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ağustos 2020
  • 12:01

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Ağustos ayı başında çıkan orman yangınları devam ediyor. Resmi açıklamalara göre yangınlarda bugüne kadar en az beş kişi hayatını kaybetti, iki kişi kayıp ve aralarında itfaiyecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı. En az 120 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD’nin diğer eyaletlerinden yardım çağrısında bulunan Kaliforniya yetkilileri, şimdiye kadar 5 eyaletin yardıma geldiğini açıkladılar. Gelen yardımların yeterli olmaması nedeniyle Kaliforniya valisi Gavin Newsom acil durum ilan ederek, Kanada ve Avustralya'dan yardım talep etti.

12 bin itfaiyecinin yer aldığı söndürme çalışmalarının devam ettiği açıklanırken, yangınların yalnızca yüzde yedisinin kontrol altında alındığı belirtildi. Kaliforniya genelinde halen irili ufaklı 560 yangının devam ettiği belirtiliyor.

Her geçen gün daha da şiddetlenen orman yangınları San Francisco çevresine kadar yayılmış ve şu ana kadar toplam 2020 kilometrekarelik bir alanı kaplamış bulunuyor.

Yetkililer, evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 120 bin kişiden çoğunun kalacak yer bulmakta güçlük çektiğini belirtiyor. Korona virüsü kapma korkusuyla kurulan barınma merkezlerine gitmek istemeyen insanların çoğu aç ve açıktalar. Hijyen, temizlik imkanlarından yoksun olan insanlar korona virüsü riskiyle de karşı karşıya bulunuyor. 

Orman yangınlarını iklim değişikliğine bağlayan Vali Gavin Newsom "İklim değişikliğini görmek ve ona karşı mücadele etmek istiyorsanız, Kaliforniya'ya gelin" diyerek tepkisini dile getirdi. ABD’nin Kaliforniya eyaleti her yıl orman yangınlarına maruz kalıyor. Ancak bu yıl ki yangınların sonuçları şimdiden yıkıcı bir hal almış durumda

Yine Kasım 2018 yılında Kaliforniya’da çıkan orman yangınlarında on binlerce hektar ormanlık alan kül olmuş, on binlerce kişi evsiz kalmış ve 85 kişi hayatını kaybetmişti. 

ABD dünya nüfusunun yaklaşık %4.27' sini oluştururken dünyada tüketilen enerjinin yüzde %25’ni tüketerek gezegeni felakete sürükleyen iklim değişikliğinin ve çevre katliamın bir numaralı sorumlusudur. 

ABD’de sık sık çıkan orman yangınları, bunun neden olduğu çevre felaketleri ve insan kayıpları yıldan yıla artıyor. Gerekli önlemleri almayan ABD emperyalizmi ve onun siyasi temsilcileri doğayı, çevreyi ve insanı hiçe sayan bir tutum içindeler. Doğayı, insanı ve çevreyi talan eden bu sistem, sadece insan soyunun değil, bütün canlıların geleceğini tehdit ediyor.

Emperyalist sitemin dünya jandarması olan ABD koronavirüse karşı mücadelede yaşadığı utanç verici başarısızlığın ardından, yangınları söndürme konusunda da aciz olduğunu gösterdi. ABD’nin işgalci ordusunun halen dünyanın dört bir yanında üsleri var. Ama yangını söndürmekten acizdir. Ta Avustralya’dan yangını söndürmek için yardım istemek zorunda kalıyor. Bu vahim tablo, insan soyunun geleceği ve doğanın korunması için kapitalist emperyalizmin yıkılmak zorunda olduğunu kanıtlamaya yeter.