22. Rosa Luxemburg Konferansı gerçekleştirildi

22. Rosa Luksemburg Konferansı Junge Welt dergisi tarafından "Sosyalist alternatif için mücadeleye" şiarı ile Berlin'de gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Ocak 2017
  • 08:32

Bu yıl 22.’si düzenlenen Rosa Luxemburg Konferansı Mercure-Hotel’de yapıldı. Junge Welt dergisi tarafından "Sosyalist alternatif için mücadeleye!" şiarı ile düzenlenen konferans, saat: 10.00’da, mücadele mesajı veren bir dans gösterisi ile başlatıldı.

Konferansın ilk oturumunun konusu, yükselen sağa karşı sosyalist alternatif ve sorunları idi. İlk sunumu, Brezilya Ulusal kongre üyesi Jean Wyllys yaptı. Ardından İspanya’nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden SORTU partisinin genel başkanı Arnoldo Otegi kürsüye çağırıldı. Her iki konuşmacı da, son dönemde giderek güç kazanan gerici-faşist partiler ve bunun ifade ettiği tehlikeler hakkında bilgiler verdiler. Bu gidişata karşı verilmesi gereken mücadele ve sorunları konusunda düşüncelerini belirttiler.

Yapılan konuşmaları, ABD Eğitim Çalışma Örgütü temsilcisi Marylin Yunuiga’nın sunumunu yaptığı, “Irkçı-fasit saldırganlık ve buna karşı mücadele” başlıklı tartışma izledi. ABD’de tutuklu bulunan Mumia Abu Jamal her yıl olduğu gibi bu yıl da skype yolu ile konferansı selamladı.

Konferansın bir diğer önemli tartışma konusu ise, "Silahlı mücadeleden, parlamenter mücadeleye" başlıklı tartışmaydı. Söz konusu tartışma gündemine katılmaları için Türkiye’den Selahattin Demirtaş ve Kolombiya’dan bir FARC temsilcisi davet edilmişti. Selahattin Demirtaş tutuklu olması nedeniyle, FARC temsilcisi ise yurtdışına çıkış izni verilmediği için konferansa katılamadılar.

Konferansta Selahattin Demirtaş’ı Ertuğrul Kürkçü temsil etti. Kürkçü konuyla ilgili kısa bir konuşma yaptı. Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmelere değindi, Selahattin Demirtaş ve diğer HDP milletvekillerinin tutuklanma süreçleri ve hali hazırdaki durumları hakkında bilgilendirmede bulundu. Zamanın acil dayanışma zamanı olduğunu vurguladı. Kimi dinleyiciler Kürkçü’ye çeşitli sorular sordular.

Konferansın üçüncü oturumundaki tartışma konusu ise, "Almanya’da 2017 yılında yapılacak olan seçimler, Sol Partinin tutumu, NATO ve savaş" başlıkları idi. Tartışmaya, Sol  Parti’den eşbaşkan Bernd Riexinger, DKP Genel başkanı Patrik Köbele ve Sol Parti-Komünist Platform temsilcisi Ellen Brombacher katıldı. En canlı tartışma bu gündemler üzerinden yaşandı.

Konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da müzik dinletisi ile sonlandırıldı.


Konferansa dair kısa notlar:

- Bu yılki konferansa gecen yıla oranla daha fazla katılım olduğu gözlendi. Her oturumu 500’ün üzerinde bir kitle izledi. Gün boyu tartışmaları izlemek ve stantları gezmek için gelenlerin toplamı ise 2 binin üzerindeydi.

- Bu yıl da çeşitli yerli ve göçmen parti ve örgütlere ait stantlar kuruldu. Türkiye’den DIDIF, Bolşevik Partizan stantları ile dikkat çektiler. Halk Cephesi ise Hamburg’da yakalan ve hala tutuklu bulunan bir arkadaşlarının Türkiye’ye iadesini engellemek amacıyla başlattıkları kampanya çalışmasını konferans salonuna taşıdı. Destek ve dayanışma çağırısı yaptı.

- Bu yıl dikkati çeken bir diğer şey ise, konferansla aynı anda DKP gençliğinin düzenlediği  konferans oldu. Gençlerin konferansı oldukça haraketli ve verimli tartışmalara sahne oldu.

Kızıl Bayrak / Berlin