Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) daha güçlü birilerinin “paravanı” olduğuna dair kanıtlar, başından beri ortadaydı zaten. MASAK raporunun geciktirilmesi, mal varlığı tedbirinin ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması öyle birkaç hâkimin, bürokratın maharetiyle olacak iş değildi. Milyonlarca dolarlık çark, ayakkabı boyacılığından gelmiş birinin çeviremeyeceği kadar büyüktü. Nitekim kendisi kaçtığı halde şirketleri tıkır tıkır faaliyetini sürdürdü, içleri boşaltılıp mülkler başkalarına devredildi. Öyle ki, Türkiye skandallardan başı dönmüşken sistem hâlâ işlemeye devam ediyor. Nasıl mı?
İşte biz SBK, “ABD’ye mi Türkiye’ye mi iade edilecek?” sorusunun peşinde koşarken, onun en büyük şirketi oradan oraya dolaşıp duruyor. Üstelik akıllara ziyan yöntemlerle…
***
SBK Holding’in en dikkat çekici satın almalarından birisi, 1988’de kurulan Türkiye’nin önemli sigorta şirketlerinden Unico Sigorta’ydı. İlk kurulduğunda ismi Commercial Union Sigorta AŞ’ydi. 2004’te Aviva’ya dönüştü. 2014 yılında ise Unico Sigorta’nın tek hâkimi Kibele BV oldu. Hollanda’nın Amsterdam kentinde kurulu bu şirketin ortakları arasında, Almanya ve Hollanda kalkınma bankaları da bulunuyordu.
İlk 10 sigorta şirketi arasında yer alan Unico’nun, medyada “hayırsever iş insanı” diye lanse edilen Sezgin Baran Korkmaz tarafından ele geçirilme süreci 2019 yılında başladı. SBK Holding, o yıl Heksagon Mühendislik’in yüzde 79,74 hissesini satın aldı. Heksagon, 2006 yılında Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç ve Jan Nahum tarafından kurulmuştu. İnan Kıraç, 2017 yılında şirketten ayrılmıştı.
Bu satın alma üzerinden SBK’nin, Unico Sigorta operasyonu da başlamış oldu. 2019’un sonunda Heksagon Mühendislik’in, Unico Sigorta’nın yüzde 75 hissesini satın aldığı açıklandı. Böylece SBK, Heksagon üzerinden Unico Sigorta’nın da hâkim ortağı haline geldi.
Burada bir bilgiyi aktarmak önemli. Sigorta şirketlerinin hisse devirleri sıkı kurallara tabidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın incelemesi ve onaylaması gerekir. Heksagon’un hisseleri devralmak için yaptığı başvuruya, Hazine ve Maliye Bakanlığı 21 Nisan 2020’de izni verdi. Sonrasında Rekabet Kurulu tarafından bir inceleme daha yapıldı. Heksagon vasıtasıyla SBK Holding’in, Unico Sigorta’da da hâkim ortak haline gelmesi üzerine Rekabet Kurulu devreye girdi ve 25 Haziran 2020 günü satın alma işlemini onayladı.
Yani devlet, SBK’nin dolaylı yoldan Unico Sigorta’yı ele geçirdiğini biliyordu. Oysa 2019 yılında ABD’de kara para soruşturması başlamış, Türkiye’ye konuyla ilgili adli yardım talebi gönderilmişti. 2020 yılının sonunda SBK’ya Türkiye’de de soruşturma açıldı ve mal varlıklarına tedbir kararı alındı. Ancak tedbir kararında Heksagon yer aldığı halde, onun sahibi olduğu Unico Sigorta’nın adı geçmiyordu. Üstelik Unico Sigorta’nın yönetim kurulu başkanı Çağlar Şendil, aynı zamanda kara para aklama davasının merkezinde yer alan, ABD’de yargılanan Mormon tarikatı üyesi Kingston kardeşlerin doğrudan sahibi olduğu Mega Varlık Yönetim Şirketi’nin de CEO’suydu. Halen de Unico Sigorta’nın başında bulunuyor.
Kısaca Unico Sigorta olayı başından beri şaibeliydi. Sonrası daha büyük skandal zaten…
***
Türkiye kamuoyu SBK Holding’in kara para aklama olayını öğrendikten, Sezgin Baran Korkmaz’ın bir suçlu olduğu bizatihi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından televizyonda ilan edildikten sonra, şirket satışları devam etti. Yurtdışına kaçmış ve aranan birinin şirketleri ve mal varlıkları rahatça el değiştirmeye devam etti. En büyük skandal, Unico Sigorta’nın neredeyse tamamına sahip Heksagon Mühendislik’in hisselerinin açıkça dışarı kaçırılmasıydı.
Ünlü Paramount Otel’in de Unico Sigorta’ya satıldığı, sigorta şirketinin hâkim ortağı Heksagon’un hisselerinin ise Singapur’da kurulu RB Investment PTE adlı bir off-shore şirkete devredildiği, 21 Haziran günü bu köşede ilk kez yazılmıştı.
Hisse devri 24 Mayıs 2021 günü Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edildi:
Heksagon yönetimi, Jan Nahum başkanlığında 5 Mayıs 2021 günü toplanıyor, şirketteki SBK Holding’in yüzde 87,99 oranındaki hissesinin Singapurlu şirkete satılmasına karar veriyordu. Açıkça kamuoyuna da resmî kanallardan satış duyuruluyordu. Bütün bunlar, biz kara para davası ile patlak veren skandalları; İnan Kıraç’a olan borcun silinmesi için İçişleri Bakanı’nın devreye girdiğini; Veyis Ateş’in 10 milyon Euro rüşvet istediğini öğrendiğimiz dönemde gerçekleşiyordu.
Peki daha önce hem Heksagon’un sigorta şirketini satın almasını ve dolaylı yoldan SBK Holding’in hâkim ortak haline gelmesini inceleyen, onay veren Hazine ve Rekabet Kurumu ne yaptı? Hiçbir şey! Kara para davasının dayanağı olan raporu hazırlayan, SBK’nin para trafiğini ve kullandığı şirketleri tek tek listeleyen MASAK ne yaptı? O da hiçbir şey!
Lakin o meşhur sözdeki gibi; “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu.”
Singapur’a satışın kamuoyuna duyurulmasının ardından eşi benzeri görülmemiş bir gelişme yaşandı. 13 Temmuz 2021 günü, Heksagon yönetimi Ticaret Sicil Gazetesi’nde şu “düzeltme” ilanını yayınlattı:
İlanda ne deniliyor? Heksagon’da SBK Holding’in sahip olduğu yüzde 87,99 oranındaki hissenin devir kararı “sehven” alınmıştır. Türkçe tercümesi şöyle: “Biz mayıs ayında toplanıp şirketimizin yüzde 87,99 hissesini Singapurlu bir şirkete devrettiğimizi duyurmuştuk. Fakat hata yapmışız. Böyle bir devir hiç olmadı.”
Yönetim kurulu toplanmış; hisseleri Singapurlu şirkete satma karar almış; bunu pay defterine işlemiş, yasa gereği Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan etmiş; bir ay sonra fark edilmiş ki satış “yanlışlıkla” olmuş!
“Sehven”in kelime anlamı malum; “yanlışlıkla”, “yanılarak” demek. Bir rakamda, isimde, kelimede yanlışlık yapabilirsiniz. Mesela; yüzde 87,99 hisseyi yüzde 8 diye yazmış olabilirsiniz. Veya şirketin adını, adresini, sahibini de. Ama yönetim kurulunun, koskoca şirketi dünyanın bir ucundaki bir başka şirkete satma kararını “sehven” alındığını iddia etmek, fazlasıyla tuhaf.
Hadi diyelim imkânsız gerçekleşti ve SBK Holding’in, Heksagon’daki hisseleri hâlâ yüzde 87,99’ken yanlışlıkla yüzde 0 yazılmış. Adı sanı duyulmamış Singapurlu şirket nereden çıktı öyleyse? Hani daha önce ortaklık ilişkisi olsa yine kabul edilebilir. Rüyalarında mı gördüler de “sehven” hisse devri kararı aldılar!
***
Sorular beyhude esasında. SBK’nin bir paravan olduğu, başkaları adına iş yürüttüğü, perde arkasındakilerin hâlâ tam olarak ortaya çıkmadığına dair kanıtlar her geçen gün artıyor.
Belli ki işler karışınca sigortacılık gibi sıkı denetlenen, denetlenmesi gereken bir alanda kara paraya adı karışmış isimlerin, şirketlerin faaliyet göstermesinin, devlet kurumlarının bu satışa göz yummasının başa bela olacağını anlayan birileri devreye girmiş, “kararın geri alınmasını” ve Singapur bağlantısının kesilmesini istenmiş.
Bir kez daha görüldü ki SBK’de, Paramount Otel’de veya diğer skandallarda perde önünde görünen isimlerden ziyade peşine düşülmesi gereken şey, bu para makinesini kuranlar ve işletenler. Önümüze atılanlar sadece çantacılar ve komisyonculardan ibaret çünkü.
Gazete Duvar / 26.07.21