Venezuela’nın başkenti Karakas’ta düzenlenen Dünya Halkları 200. Yıl Kongresi başladı. Üç günlük kongreye beş kıtadan yüzlerce katılımcı iştirak ediyor. Her renkten, milliyetten ve topluluktan temsilcilerin bir arada olduğu kongrede; İtalya’dan, Fransa’dan, Belçika’dan, Bask Bölgesi’nden, Katalonya’dan, Romanya’dan, Rusya’dan, Batı Sahra’dan, Nijerya’dan, Amerika’dan, Mısır’dan, Brezilya’dan, Azerbaycan’dan özetle dört bir taraftan gelen temsilciler adeta bir halklar mozaiği oluşturmuş durumda.
Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu kıyısındaki Karakas’taki buluşma emperyalist kuşatma altındaki halkların dayanışmayı yükseltmesi açısından önemli.
Tartışılan, konuşulan konular
Kongre yerel saatle 10.00’da başladı. Eşsiz bir müzik ziyafeti eşliğinde başlayan kongre konuşmalar ve tanıtımlarla devam etti. Üç günlük kongre yoğun bir programa sahip. Tüm gün ve günler süresince tarihten dış politikaya, emperyalist yönelimlerden NATO’nun yeni misyonuna, neoliberalizmin krizinden kapitalist buhrana, gerileyen ABD hegemonyasından halkaların bağımsızlık taleplerine, sosyal hareketlerden sosyalist alternatif arayışlarına her alanda kapsamlı oturumlar düzenleniyor.
Bağımsızlık vurgusu
Güney Amerika ülkelerinin İspanyol emperyalizminden bağımsızlıklarını kazanmasının ikinci yüzyılı dolayısıyla düzenlenen kongre, İspanya krallığının yerini alan Amerikan emperyalizmine bir meydan okuma. Halkların değişmeyen yazgısına dönüşen emperyalizme karşı mücadelede tarihsel tecrübelere sahipler.
İspanya'ya karşı 1811’de bağımsızlık ateşinin yakıldığı ilk coğrafya Venezuela. Bağımsızlık ilanıyla birlikte “Büyük Kolombiya Cumhuriyeti” oluşturulur. Bir süre “Büyük Kolombiya”nın parçası olarak kaldıktan sonra 1830'da ayrılarak tam bağımsız bir ülke olunur.
Güney Amerika’da 2021 yılı El Salvador, Kosta Rika, Guatemala, Meksika, Panama ve Peru'nun, 2022'de Brezilya'nın bağımsızlıklarının 200. yıl dönümü. Kota genelinde büyük bir hareketlilik yaşanıyor, irili ufaklı bağımsızlık etkinlikleri başlamış çoktan.
İbrahim Varlı - BirGün / 21.06.21