Suudi Arabistan, Pekin liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılmak istiyor. Suudi Arabistan devlet haber ajansının Çarşamba günü geçtiği habere göre Körfez ülkesi, ŞİÖ'nün "diyalog ortağı" olmak istiyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığındaki kabine tarafından bu yönde bir karar alındığı belirtildi.
ŞİÖ Çin, Rusya, dört Orta Asya ülkesi Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın yanı sıra Hindistan ve Pakistan'dan oluşuyor. ŞİÖ 2001 yılında Batılı kurumlara karşı siyasi, ekonomik ve askeri bir denge olarak kuruldu. İran, ŞİÖ'de gözlemci statüsüne sahiptir; 2008 yılında daimi üyelik için başvuruda bulunmuştur. Şanghay İşbirliği Örgütü’nde diyalog ya da gözlemci statüsüne sahip diğer ülkeler arasında Mısır ve Katar da var.
Geçtiğimiz Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen ŞİÖ zirvesinde yeni bir dünya düzeni çağrısında bulundu. Xi, uluslararası düzeni yeniden şekillendirmenin ve "sıfır toplamlı oyundan ve blok siyasetinden vazgeçmenin" zamanının geldiğini söylemiş, Putin ise Batılı olmayan ülkelerin artan etkisini övmüştü.
Suudi Arabistan'ın ŞİÖ kararı, ABD ile yakın müttefik olan Körfez ülkesinin Çin'e yöneldiğinin bir başka işareti. Rakip bölgesel güçler İran ve Suudi Arabistan, Çin'in arabuluculuğuyla, yıllar sonra buzların erimesinin ardından ancak 10 Mart'ta yakınlaşmış ve diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurmuştu.
(Alexander Nemenov’un Junge Welt’te yer alan haberi Kızıl Bayrak çeviri kolektifi tarafından çevrilmiştir…)