Knut Mellenthin
Gazze için göç planları
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşın temel hedeflerinden biri de halkın yerinden edilmesine yöneliktir. Batı ittifakının en nüfuzlu politikacıları sanki hala bu niyetin farkında değillermiş gibi davranıyorlar. Belki de 1948'de devletin kuruluşundan beri ülke tarihinin en sağcı koalisyonu olan İsrail hükümetinin bu hedefini ancak Batı'nın doğrudan destek vermesi ve bunun ötesinde bir dizi Arap ülkesini de iş birliğine zorlaması halinde hayata geçirebileceklerini tahmin ediyorlar. Batılı siyasetçiler bir ihtimal, açıkça ifade edilen niyete neden karşı çıkmadıklarını muhtemelen böyle gerekçelendiriyorlar. Ama sürgün etme planının başarıya ulaşması gerçekten de imkansız mıdır?
İsrail'in gizli servislerinden sorumlu bakan ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Likud partisinin bir üyesi olan Gila Gamliel, pazar günü İngilizce günlük gazete Jerusalem Post'ta mümkün olduğu kadar çok sayıda Gazze Şeridi sakininin "göç ettirilmesini" savunan uzun bir yazı yayınladı. Batıdan beklentisi ise mülteciliğe zorlanacak yüz binleri kabul etmeleri ve mali destek sağlamalarıdır.
Üç hafta önce Gamliel'in bakanlığı tarafından hazırlanan 13 Ekim tarihi taşıyan ve Gazze Şeridi'nde yaşayan iki milyondan fazla kişinin Mısır'daki Sina Yarımadası'nın kuzey kısmına "göç ettirilmesini" ele alan kapsamlı bir çalışma ortaya çıktı. Öngörülen bu bölge çöl benzeri ve işlenmesi de neredeyse imkânsız olan bir alandır. Orada bugüne kadar genelde göçebeler yaşıyordu. Bölge daha fazla yoğun yerleşim için uygun değildir.
Üç hafta önce İsrail hükümeti, bunun pratikte değersiz ve önemsiz bir bakanlığın anlamsız bir çalışması olduğunu iddia etmişti. Bu çalışma muhtemelen ilk test çalışmasından başka bir şey değildi. Bakanın şimdi yayınlanan önerileri çok daha gerçekçi görünüyor: Gazze nüfusunun varlıklı Batı ve Arap ülkelerine "göç ettirilmesi" gerektiğini net bir biçimde ifade ediyor.
Gamliel, Jerusalem Post'ta başında bulunduğu bakanlığın etnik temizlik konusunda epey mesafe kat ettiğini belirttikten sonra şunları söylüyor:
“Bazı dünya liderleri şimdiden küresel mülteci yerleştirme konusunu tartışıyor ve Gazze'den insanları ülkelerine kabul edebileceklerini ifade etmekteler. İç politikada da işler yolunda. Ben hem hükümetten hem de muhalefetten olmak üzere geniş siyasi yelpazenin dört bir yanındaki Knesset üyelerinin bakanlığımın bu yöndeki inisiyatifine katıldıklarını ve bunu desteklemeye hazır olduklarını beyan etmelerini duymaktan memnuniyet duyuyorum."
Gamliel'in açıklamaları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteriz. Somut olarak, Alman trafik ışığı koalisyon hükümeti için şu geçerlidir: Sessiz kalan, onaylamış olur.
Çeviri: Kızıl Bayrak
Junge Welt gazetesinin 21.11.23 tarihli sayısından alınmıştır.